Nieuws Hernieuwbare energie

Grond schaarser door groene stroom

28 Augustus 2018 - Anne Jan Doorn - 3 reacties

Het produceren van duurzame energie neemt tot 1.000 keer zoveel ruimte in beslag als het opwekken van stroom uit diverse fossiele brandstoffen. Dat is wetenschappelijk aangetoond. Dit betekent dat grond nog schaarser wordt.

De onderzoekers hebben voor 9 verschillende energiebronnen berekend hoeveel vermogen ze opwekken, zo bericht het Algemeen Dagblad. Daaruit blijkt dat met name biomassa veel grond kost. Het levert per m2 zo'n 0,8 Watt op, terwijl aardgas 1.000 Watt oplevert.

Aardgas levert dan ook verreweg de meeste energie op. Ondanks het feit dat fossiele brandstoffen fors meer energie per m2 opleveren, kan er niet worden doorgegaan met deze brandstoffen. Dit omdat ze zeer vervuilend zijn, aldus de onderzoekers.

De systemen zullen overal te zien zijn

Gevolgen voor het landschap
Het bovenstaande gaat ook gevolgen hebben voor het landschap in Nederland. Zo melden de onderzoekers dat we moeten accepteren dat het landschap compleet zal veranderen. "Onze energiesystemen zullen in de toekomst overal te zien zijn, omdat er meer ruimte nodig is om duurzame energie op te wekken."

Dit is ook zichtbaar in de landbouwgebieden. Zo verplaatst de opwekking van zonnestroom zich steeds meer naar de daken van agrarische bedrijven en wordt er landbouwgrond voor gebruikt. Het heeft niet alleen gevolgen voor het landschap, maar ook voor de grondprijs. Dit omdat de overgang naar schone energiebronnen en de groeiende wereldbevolking ervoor zullen zorgen dat grond een schaars goed wordt.

Verstandig omgaan met grond
"Er moet daarom verstandig worden omgegaan met de beschikbare grond. Het is niet de bedoeling dat kostbare grond wordt gebruikt voor de teelt van biomassa", aldus Paul Behrens, een van de onderzoekers. De onderzoekers laten weten dat het het beste is om zonnepanelen op de daken te plaatsen, qua ruimtebeslag. "Daken concurreren namelijk niet met ander grondgebruik. Ook windparken op zee nemen weinig ruimte in beslag."

Verder ziet Behrens kansen voor toekomstige technologieën als algenparken om zo landconcurrentie te voorkomen. Uit het onderzoek blijkt ook dat zonnepanelen steeds beter worden. De trend is zodanig dat nieuwe ontwerpen tegen het midden van de eeuw 3 tot 5 keer de huidige opbrengst kunnen opbrengen, zo sluiten de onderzoekers af.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Harry 28 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/grond/artikel/10879772/grond-schaarser-door-groene-stroom][/url]
Kan niet wachten, volgend jaar toch weer te veel uien en peen
aardappelteler zuidwest 28 Augustus 2018
Als je werk wilt maken van de energietransitie zal je gebruik moeten maken van zonne- en windmolenparken. Het plaatsen van zonnepanelen op daken lijkt leuk maar zet geen zoden aan de dijk. Het is alsof je een moestuin hebt, terwijl grootschalige parken per m2 veel rendabeler zijn dan het gepruts op alle daken.
plantuitje 28 Augustus 2018
veel op landbouwgrond plaatsen is een goede zaak want er is veel te veel landbouwgrond in normale jaren met structureel veel te lage prijzen voor de producten dus alle grond die uit productie gaat is gunstig en er word ook nog goed voor betaald met weinig of geen risico
Prive 29 Augustus 2018
Thorium and fusie zou helpen. Zij groene vormen van nucleaire energy voor de mensen die dat niet weten.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden