Shutterstock

Nieuws Brexit

Dit is het effect van de brexit op de grondmarkt

18 Oktober 2018 - Anne Jan Doorn

Door de aanstaande brexit stijgt grondprijs voor kwalitatief goede grond, terwijl mindere grond moeilijker verkoopbaar is. Het is daarnaast rustig op de markt, omdat de kopers en de verkopers afwachten wat de gevolgen van de brexit zullen zijn.

Het gat tussen vraag naar goede, productieve grond en mindere grond is al een tijdje groter aan het worden in het Verenigd Koninkrijk (VK). Deze trend is echter sterker geworden doordat de directe betalingen vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) uitgefaseerd zullen worden bericht FGinsight.

Hectaresteun uitgefaseerd
Na de brexit zal de directe inkomensteun in het VK langzamerhand uitgefaseerd worden, omdat het GLB beleid vanuit de EU is. In plaats daarvan zal er een ondersteuningsvorm komen voor agrarisch ondernemers in het VK, dat meer gericht is op het leveren van publieke diensten.

Grondgebruikers sorteren hierop voor door te selecteren op de betere bunders. Als er minder hectaresteun komt, kun je maar beter wat minder, maar meer productieve hectares hebben dan veel hectares die minder productief zijn, zo is de gedachte. Daarom is er extra vraag naar de meest productieve grond, bemerken lokale makelaars.

Dalende grondprijs door brexit
De grondprijs in Engeland en Wales is met 4% gedaald in de afgelopen 12 maanden. Gemiddeld wordt omgerekend €3.2414 per hectare betaald. Dit heeft te maken met het feit dat veel ondernemers afwachtend zijn met het oog op de brexit.

Toch zijn er zeker wel gegadigden voor grond in het VK. Het gaat hierbij om investeerders die geld dat ze geïnvesteerd hebben in de woningbouw, omzetten in investeringen in grond. De grondprijs is voor Europese begrippen relatief laag en is in tijden van politieke onzekerheid vaak een veilige investering, aldus lokale makelaars.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden