Shutterstock

Nieuws Grond

RVB zoekt oplossing voor pachtfraude

30 November 2018 - Redactie Boerenbusiness - 13 reacties

Rijksvastgoedbedrijf (RVB) signaleert dat bij geliberaliseerde pacht met voorwaarden omtrent het bouwplan, soms andere bebouwing plaatsvindt dan contractueel is overeengekomen. Om het knelpunt van pachtfraude op te lossen, heeft het RVB een openbare aanvraag geïntroduceerd.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft een platform gelanceerd waarop startups kunnen reageren om oplossingen te ontwikkelen voor diverse maatschappelijke uitdagingen. Sinds 2 weken staat op dit platform een aanvraag naar oplossingen die bijdragen aan de controle en het oneigenlijk gebruik (lees: fraude) van pachtgronden.

Het RVB stelt dat er soms andere gewassen worden geteeld, dan dat wat is vastgelegd in de geliberaliseerde overeenkomst. Het voorgeschreven bouwplan moet verzekeren dat de grond op een duurzame manier wordt gebruikt. Kortom: de restricties op gewasniveau en het gebruik van de grond moeten ervoor zorgen dat deze niet wordt uitgeput.

Uitdaging
Er wordt gesteld dat er geen goede methode is om te controleren of de pachter zijn bouwplanverplichting nakomt. Er wordt daarom gevraagd naar een oplossing voor de controle en/of preventie van onjuist gebruik (fraude) van pachtgronden. Zij willen de volgende vragen beantwoord hebben; hoe krijgen we inzicht in het gebruik van pachtgronden, en wordt er voldaan aan het voorgeschreven bouwplan?

De laatste vraag heeft betrekking op de aanvraag van betalingsrechten. Er wordt gesteld dat de uitgegeven betalingsrechten en de uitgifte van de pachtgronden niet aan elkaar zijn gekoppeld. Dit maakt het niet mogelijk om te controleren of de subsidie op de juiste manier wordt besteed. Het RVB wil daarom een vernieuwende oplossing om dit aan te pakken.

Controlemethodiek
Zou het verwerven van een idee via de 'startup challenge' ervoor moeten zorgen dat er strenger gecontroleerd gaat worden? Een woordvoeder van het RVB stelt dat controlemethodiek een arbeidsintensief proces is. De huidige controles vinden plaats door visuele inspecties op de percelen. Daarom wil het RVB een innovatieve oplossing om controles van gebruik van pachtgronden te moderniseren (en dus inderdaad de controle en handhaving te versterken).

Op de vraag of deze nieuwe methodiek ook zal worden toegepast op het controleren van illegaal onderverhuren van reguliere pacht (ook wel balkonboeren genoemd), antwoordt de woordvoerder dat het in eerste instantie alleen getest wordt op de korte geliberaliseerde pachtuitgave. Ongeveer 4.000 hectare in Nederland wordt op deze manier uitgegeven door het RVB.

Nieuw kanaal
De publieke aanvraag sluit aan bij de gewenste vernieuwende werkwijze van de overheid: experimenteren, ruimte geven aan nieuwe initiatieven en connecties aangaan met nieuwe partijen. "De openbare aanvraag via 'Startup in Residence' past goed bij deze nieuwe werkwijze", aldus de woordvoerder.

"Iedereen kan zijn of haar idee tot 10 december opsturen. De ideeën met de meeste potentie kunnen een vergoeding van maximaal €25.000 ontvangen, om dit idee zodoende verder uit te werken", zo meldt het RVB. Mocht er een oplossing worden verkregen via de openbare aanvraag, dan kan deze worden ingevoerd. Het doel van een mogelijke oplossing, wordt omschreven als een 'verzekering van kwaliteit en duurzaamheid van de grond portefeuille'.

Klik hier om naar het programma te gaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
13 reacties
Abonnee
Berry 30 November 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10880638/rvb-zoekt-oplossing-voor-pachtfraude]RVB zoekt oplossing voor pachtfraude[/url]
Als de nummer 2 bij het bieden, de nummer 1 nu eens gaat controleren. Zo dat deze nummer 2 de volgende biedronde wat korting.kan krijgen op de pachtprijs. Hoe.moeilijk kan het zijn.
Of we dit ook willen is een andere vraag. Maar het lijkt erop dat de overheid wel naar toe wil. Wat een zootje prutsers daar!
Ruud van Uffelen 30 November 2018
Ga de pacht gunnen op basis in de gedachte van
EMVI (Economisch Meest Voordelige Inschrijving):

maar dan:
BMVI (Bodem Meest Vitaliserende Inschrijving).

Dan krijg je een heel andere pachter (vaak niet het hoogste bod).
Een redelijke pachtprijs met ruimte om de bodem te verzorgen.
Door het op deze manier positief waarderen van gezond boeren verstand is "handhaven" minder aan de orde.
Bioteler 30 November 2018
Gewoon enkel nog maar voor de regionorm verpachten aan biologische boeren. Deze zorgen altijd goed voor hun grond en omgeving.
Jpk 30 November 2018
Biologische teelt is voedsel verspillingsteelt door geen gebruik te maken van de hulpmiddelen bv crispr cas de hoogste kwaliteit geeft het meeste opbrengst op het boerenerf
Onraad 1 December 2018
Bioteler schreef:
Gewoon enkel nog maar voor de regionorm verpachten aan biologische boeren. Deze zorgen altijd goed voor hun grond en omgeving.
Stop de groene leugen.
schoenmakers1 1 December 2018
de fraude oplossen is heel makkelijk, gewoon geen regels opleggen die nergens op slaan.
,boer nop 1 December 2018
fraude is pas alle 65 jaar en ouder te kunnen laten pachten weg hiermee .in de Nop groot probleem kavel verhuren en lekker uitboeren dat is fraude
Piet s 1 December 2018
Er wordt best veel pachtgrond onderverhuurd
Dit zorgt voor een prijsopdrijvend effect voor de uitvoerende ondernemers onder ons
Is mede de reden dat het reguliere pachtstelsel onhoudbaar is
Het is niet te verkopen dat een pachter van 80 jaar zijn pachtgrond onderverhuurd
Iedereen kent wel voorbeelden
De eigenaar heeft het nakijken

Jonge boer 2 December 2018
Ik ben wel blij met de onderverhuur. Dit is als jonge ondernemer de een mooie mogelijkheid om aan renderende grond te komen. Liberale pacht heeft gewoon een slecht rendement.
Abonnee
erik 2 December 2018
je hebt er nog meer aan als het in reguliere pacht voor jou is. Maar zo ver denken de meesten niet
Abonnee
zeeuw 2 December 2018
ook alle constructies met deelbouw waar de boer zelf geen snars van het werk doet deugen van geen kant
Piet s 2 December 2018
De onderverhuur gaat altijd icm deelbouw van de pachter
Zo doende kan de rvb en alle andere verpachters er niets aan doen
Ze weten/vermoeden het wel maar kunnen onmogelijk optreden
Door dit en de hoge huurprijzen zorgen de pachters zelf dat reguliere pacht zal verdwijnen
Vanuit dit oogpunt gezien is dat volkomen terecht, wel jammer dat we zo zelf het pachtsysteem geheel opblazen
Leonardo 3 December 2018
Laat RVB gewoon verhuren voor de reguliere pachtsom. Ze hebben naast de pachtsom immers ook de waardevermeerdering van de grond. Wel rupsje Nooitgenoeg uithangen en ook nog eisen stellen aan de bedrijfsvoering is niet te rijmen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Bouwland is iets minder duur geworden

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden