Shutterstock

Nieuws Grond

Minder landbouwgrond, meer natuur

3 December 2018 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

Ruim 15.000 hectare landbouwgrond kreeg tussen 2012 en 2015 een andere bestemming. Kortom: op een doorsnee dag werd circa 14 hectare aan de landbouw onttrokken. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

De grond die onttrokken wordt aan de landbouwsector (15.000 hectare) wordt vooral gebruikt als open natuurlijk terrein en deels als woning- en bedrijventerreinen. Tussen 2012 en 2015 nam het areaal open natuurlijk gebied met 11.000 hectare toe. Dat werd overigens niet alleen onttrokken aan de landbouw, maar ook aan bosgebieden.

Ook de oppervlakte bosgebied daalde namelijk met bijna 5.000 hectare. Hiervan is ongeveer 33% landbouwgrond geworden, voornamelijk in de provincie Groningen. In Drenthe en Gelderland is daarentegen ruim 2.200 hectare nieuw bos aangeplant.

14 hectare per dag
Het CBS rekent voor dat er op een doorsnee dag ongeveer 14 hectare aan de landbouwsector is onttrokken, een oppervlakte vergelijkbaar met 28 voetbalvelden. Ook 1.500 hectare bouwterrein, voorheen vaak agrarisch terrein, kreeg een nieuwe gebruiksfunctie.

De oppervlakte van open nat natuurlijk terrein steeg het sterkst (+12%). Er wordt meer boerenland vrijgegeven voor hoge grondwaterstanden, met waterberging en het creëren van lokale 'wetlands' tot doel (onder meer plasdrasgebieden).

Langdurige trend
De trend dat er grond wordt ontrokken aan landbouwsector is al langer aan de gang. Sinds 1980 is het areaal met 251.947 hectare gedaald, zo blijkt uit de cijfers. Achter de cijfers schuilt vooral schaalvergroting, maar ook de harde werkelijkheid van veel stoppende bedrijven speelt een rol.

Sinds 1980 stopten er namelijk gemiddeld 6 tot 7 boerenbedrijven per dag, rekent het CBS voor. In 2018 zijn er nog zo'n 53.860 bedrijven, waar dat er in 1980 nog 145.000 waren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jpk 22 December 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10880680/minder-landbouwgrond-meer-natuur]Minder landbouwgrond, meer natuur[/url]
In alle sectoren moet de bedrijfsovername via belasting maatregelen een soepele overnamemogelijk maken en een verdien model voor de opvolger dat daarbij hoort .De macht van acm moet terug naar redelijke verdien modellen voor de gehele Sector
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden