Shutterstock

Nieuws Grond

Hoelang is deze grondprijs nog te financieren?

30 Januari 2019 - Anne Jan Doorn - 18 reacties

Het financieren van grond is een heikel punt in de landbouw. Doordat de grond steeds schaarser wordt, zijn de prijzen flink gestegen. Hierdoor is er steeds meer vreemd vermogen nodig voor bedrijfsopvolging of -uitbreiding. Maar, hoelang is deze grondprijs nog te financieren?

Het gemiddelde areaal per bedrijf laat in de afgelopen jaren een stijging zien van 20,3 hectare in 2000 tot 32,6 hectare in 2017. Ook de prijs liet in die periode een stijging zien, waarmee het een steeds groter aandeel in het totale vermogen van een bedrijf heeft. De waarde van grond is (ten opzichte van het totale bezit) gemiddeld gestegen van 35,8% in 2014 tot 55,2% in 2017.

Het bovenstaande betekent eveneens dat de waarde van de grond steeds belangrijker wordt voor de agrarisch ondernemer. Als de grondprijs een verandering laat zien, heeft dat direct effect op het eigen vermogen van de ondernemer. Dit is opvallend, want de grondprijs heeft steeds minder te maken met de opbrengende waarde van de grond.

Waarde van grond wordt belangrijker
De grondprijs is sinds 1994 behoorlijk gestegen, terwijl het opbrengende vermogen ongeveer gelijk is gebleven. Dat de rentestand momenteel laag is, lijkt eerder verband te houden met de stijgende grondprijs dan het opbrengende vermogen. Toch betekent het een groot risico: velen achten grond namelijk een goede investering, omdat de grondprijs al langere tijd stijgt. Al de verwachting is dat de rente op korte termijn gaat stijgen.

Kortom: daar waar de waarde van de grond een grotere rol gaat spelen bij de ondernemer, wordt de investering steeds lastiger. Bovendien vormt de stijgende grondwaarde een steeds groter probleem voor de financiering; zeker in combinatie met de strengere eisen voor banken. Hierdoor zijn de banken minder snel bereid om langlopende kredieten te verschaffen.

Onderzoek naar financierbaarheid
Boerenbusiness heeft daarom samen met DCA-Markets een onderzoek uitgevoerd naar de financierbaarheid in de agrarische sector. Bijna 1.800 agrarisch ondernemers hebben aan dit onderzoek deelgenomen. "Het grote aantal respondenten kwam totaal onverwacht. Dat het onderwerp zo sterk leeft, bevestigt de relevantie van het onderzoek", stelt Luc Plomp, student aan Wageningen Universiteit (WUR). 

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat boeren het lastiger vinden om de bedrijfsopvolging te financieren dan een areaaluitbreiding. Meer dan de helft van de respondenten (52%) heeft weerstand ervaren bij het financieren van de bedrijfsopvolging. Dit terwijl 38% juist weerstand had bij de financiering van een areaaluitbreiding.

Overigens is dat niet vreemd, want bij bedrijfsopvolging gaat het normaal over meer factoren en hogere bedragen. Toch is de uitkomst dat er grote weerstand wordt ervaren bij financiering van bedrijfsopvolging zorgelijk; zeker als er gekeken wordt naar de grote groep opvolgers en continuïteit van de sector. Ook blijkt dat de entiteit van het bedrijf een invloed heeft op de weerstand: een eenmansbedrijf ervaart meer weerstand dan bijvoorbeeld een maatschap.

Er wordt meer weerstand ervaren bij de financiering van bedrijfsopvolging dan bij areaaluitbreiding.

Vertrouwen in de toekomst
Toch laat een groot gedeelte van de respondenten weten vertrouwen te hebben in toekomstige financieringen. Zo'n 45% verwacht in de toekomst (zeer) weinig weerstand te ervaren bij de financiering. De keerzijde van de medaille is echter dat 33% aangeeft juist wel weerstand te verwachten bij de financiering van onder meer bedrijfsopvolging of areaaluitbreiding. 

Daarbij is het wel opvallend dat de boeren met veel eigendomsrecht voor de toekomst verwachten dat zij kunnen uitbreiden met eigendomsgrond. Daarentegen zien de pachters pacht juist als de meest reële optie om uit te breiden. Hieruit blijkt een duidelijk mentaliteitsverschil tussen de pachters en de boeren die veel in eigendom hebben. 

Rendement leidend bij financiering
Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat het verwachte rendement vaak het belangrijkste probleem is om de financiering rond te krijgen. Circa 33% van de respondenten geeft aan dat het verwachte rendement een knelpunt was. Tegelijkertijd hebben de boeren het idee dat wanneer ze voldoende eigen vermogen hebben, ze prima kunnen investeren in grond. Dit omdat de waarde hiervan blijft stijgen.

Echter, de visie van de geldverstrekker is anders. Als voorbeeld nemen we een bedrijf van 20 hectare waarbij de grond bijna volledig afgelost is. Als die boer een aanvraag doet voor een financiering van €100.000 voor een perceel van 4 hectare, en zelf het grootste deel betaalt, dan is de gedachtegang van de boer dat er voldoende eigen vermogen is. Echter, de financierder rekent anders. Die vraagt zich namelijk af of het rendement van het bedrijf vergroot wordt door de aankoop van die 4 hectare. En het antwoord daarop is uiteindelijk leidend.

Dit is het eerste artikel in een reeks waarin de uitkomsten van het onderzoek van Boerenbusiness en DCA-Markets behandeld worden. De onderwerpen die nog aan bod komen, zijn onder meer: de haalbaarheid van groeien in eigendomsgrond, de verwachting van de grondprijs en investeren in grond. 

De resultaten van het onderzoek zijn ook weergegeven in een factsheet. Deze is hier te downloaden. Boerenbusiness bedankt de agrarisch ondernemers die het onderzoek hebben ingevuld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
18 reacties
hans 30 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10881186/hoelang-is-deze-grondprijs-nog-te-financieren]Hoelang is deze grondprijs nog te financieren?[/url]
" Als voorbeeld nemen we een bedrijf van 20 hectare waarbij de grond bijna volledig afgelost is. Als die boer een aanvraag doet voor een financiering van €100.000 voor een perceel van 4 hectare, en zelf het grootste deel betaalt, dan is de gedachtegang van de boer dat er voldoende eigen vermogen is. Echter, de financierder rekent anders. Die vraagt zich namelijk af of het rendement van het bedrijf vergroot wordt door de aankoop van die 4 hectare. En het antwoord daarop is uiteindelijk leidend."

Wat een kul.
Alsof in dit geval de bank als kindermeisje jou resultaten voorop stelt.
Natuurlijk niet.
Het belang van een bank is de winst van de bank.
Dus een goed verzekerde lening is kassa voor de bank.
Abonnee
piet 30 Januari 2019
Of de bank denkt dat het geen goed verzekerde lening meer is, omdat ze niet zo zeker vd grondprijs meerzzijn.
hans 30 Januari 2019
Piet, 100.000 euro lening op 24 ha.
4000 per ha.
Hoeveel zekerheid wil je??
Ze speculeren liever op de beurs, of kopen liever "waardepapieren" in de VS? De beleggings"specialisten" van je bank? Loon als een vorst, verstand als een kip zonder kop, risico voor de burger.
Abonnee
Aar 30 Januari 2019
Tjo, men wordt wakker.
Heb al 10 jaar geleden voor dit probleem gewaarschuwd, maar dit werd door een ieder weggehoond.
De opvolging bij een goed en rendabel eigendomsbedrijf wordt een mega probleem (Indien er meerdere kinderen zijn) en zullen zien dat dit zal leiden tot multi Nationals die de landbouwproductie middels een zetbaas op zich gaan nemen of het wordt een vorm van familie pacht waar ik op de longrun ook nog nooit veel goeds van heb gezien.
Tijd dat de politiek een standpunt inneemt of men landbouwgrond ziet als een productie middel of een belegging.
hans 30 Januari 2019
De bank bepaalt de prijs van de grond.
De boer wil wat kopen, en vraagt de bank wat hij kan bieden.
Liever iets meer, dan ben je spekkoper.

En dan weer uitbreiden, om je schulden te betalen.
Profiteren van de duurdere grond als onderpand.
En de balasting matst je al door grond niet in de vermogensbelasting te betrekken.

Wel profiteren van dure grond, maar toch weer iets te klagen.

Met een normale bedrijfsgrote, een rendabele bedrijfsvoering, en inderdaad op z'n tijd gewoon belasting betalen kun je je bedrijf gewoon in je familie behouden.
Abonnee
3897 30 Januari 2019
Iedere 10 jaar 1 miljoen mensen erbij. Huishoudens met minder personen, meer asfalt, meer natuur en een rente die gewoon voorlopig niet normaal kan worden. Hoeveel argumenten heb je nog meer nodig om te begrijpen dat de grond gewoon nooit meer goedkoop wordt. Natuurlijk is het maar een kleine groep die kan kopen, maar dat is altijd zo geweest. De meeste grond wordt binnen familie verkocht voor een prijs dat het voortgezet kan worden, dus aanbod op vrije markt is en blijft weinig, dus schaars, dus duur.
Jan 31 Januari 2019
Hier veel aanbod en erkomt veel meer de komende jaren
Flevolande 2 Februari 2019
Jan schreef:
Hier veel aanbod en erkomt veel meer de komende jaren
Waar is hier jan? In flevoland zie ik weinig aanbod.
Abonnee
Kjol 2 Februari 2019
Flevoland is een geval apart, maar wie wil daar straks nog wonen met elke dag tientallen vliegtuigen vlak over je dak vanaf Lelystad. Veel succes daar!
hans 2 Februari 2019
Vliegtuigen, de vervuilers van ons milieu, 90% onnodig.

Bijna alle in Europa startende intercontinentale vliegbewegingen doen Schiphol aan, slechts om hun tankje goedkoop te vullen.
Geen werkgelegenheid, geen belastingopbrengst, slechts overlast, maar geweldig voor de koningklijke familie die via Shell weer de nodige divident kan opstrijken.

Daarnaast is vliegen voor de Nederlander slechts interresant omdat vervoer via de weg of spoor onevenredig belast wordt, maar vliegen, hoewel veel vervuilender, blijft onbelast.

Nederland, belastingparadijs en milieu-afvalputje van Europa.

En dan een regering met nog de mond vol over wie de duurzaamheidsoverslag moet betalen: de burger.
Ton Westgeest 2 Februari 2019
Ja hans begin nog ff over duurzaam. Zeven jaar geleden zonnepanelen gekocht, zonder subsidie, gewoon uit oogpunt van innoveren. Nu met al die ziekmakende subsidies. Land sky high... omdat er zonneakkers moesten komen, en wij kunnen de stroom niet meer aan het net kwijt. Witwassen met windmolens en zonneakkers van belastinggeld. Lekker bezig!
Grondprijs is best nog te financieren....,maar niet voor landbouw hier in Nederland
Henk 4 Februari 2019
Als je met het mooie weer eens wat fietsroutes maakt, dan kom je hoeveel grond er naar de natuur is gegaan. Waarom al die verwaarlozing van goede landbouwgrond?
Daar tegenover staat de slechte positie van de boer! Het voedsel wordt onderbetaald! De banken laten de boeren vallen!! Bedrijven met grote stallen zitten met de handen in het haar! Het wis en wordt een drama. Een enkeling kan nog verder.
Abonnee
Boer Jan 4 Februari 2019
Ondertussen wordt de agro sector uitgehold, en staat onder grote druk om vooral tegen lage kosten te produceren, terwijl het areaal elke dag afneemt. Grond wordt niet meer goedkoop in Nederland.

Zie hieronder uit publicatie cbs dec 2018.

Tussen 2012 en 2015 is er in Nederland 11 duizend hectare aan open natuurlijk terrein bij gekomen. Vooral het areaal open nat natuurlijk terrein nam toe. Ook groeide de bebouwde oppervlakte verder, vooral door een toename van woon- en bedrijfsterrein. Recreatiegebieden en binnenwateren winnen ook verder aan terrein. Het agrarisch gebied nam met 15 duizend hectare het meest af. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over het bodemgebruik in Nederland.

Met name agrarisch terrein kreeg een andere gebruiksfunctie: ruim 15 duizend hectare land- en tuinbouwgrond kreeg een andere bestemming. Dit betekent dat op een doorsneedag ongeveer 14 hectare aan de landbouw is onttrokken, een oppervlakte vergelijkbaar met 28 voetbalvelden. Dit beeld is de laatste dertig jaar nauwelijks veranderd. Ook 1,5 duizend hectare bouwterrein, voorheen vaak agrarisch terrein, kreeg een nieuwe gebruiksfunctie.
hans 4 Februari 2019
Boer Jan, 15.000 ha minder agr. grond, op een totaal van bijna 2.000.000 ha.
Minder dan 1%.

Weet je hoeveel boeren er niet wensen te, of binnenkort daadwerkelijk zullen stoppen, liefst ook nog tegen een kostendekkende redelijke prijs?
xx 4 Februari 2019
Die 14 ha per dag was in de crisisjaren. Nu gaat het al richting de 40 ha per dag die aan de landbouw wordt onttrokken.
De grondprijs gaat waarschijnlijk de komende jaren wel wat zakken, maar over 10 jaar is ie toch weer flink duurder.
hans 4 Februari 2019
Ja xx, dat denk ik ook.

Alleen is alle andere dan nog veel duurder.
Henk 4 Februari 2019
Hobby mag wat kosten toch?
james john 9 Februari 2019
Goedendag, Meneer / Mevrouw.:
Het krijgen van een legitieme hypotheek is altijd een groot probleem geweest voor klanten die een financieel probleem hebben en er een oplossing voor nodig hebben. De kwestie van krediet en onderpand zijn iets waar klanten zich altijd zorgen over maken wanneer ze een hypotheek willen nemen bij een legitieme kredietgever. Maar.. wij hebben dat verschil gemaakt in de leenindustrie. We kunnen een hypotheek regelen van 5000. naar 100.000.1000 in de valuta soort van USD, EURO en ponden
Onze diensten omvatten het volgende:
schuldconsolidatie
Tweede Hypotheek
Bedrijfsleningen
Persoonlijke Leningen
Internationale Leningen
Lening voor alle soorten
Familiale hypotheek
E. T. C
Geen sociale zekerheid en geen kredietcontrole, 100% garantie. Het enige wat je hoeft te doen is ons precies laten weten wat je wilt en we zullen zeker uw droom waar maken. MR STEVE. zegt ja als je banken nee zeggen. Tot slot financieren we kleine hypotheekbedrijven, tussenpersonen, kleinschalige financiële instellingen, want we hebben onbeperkt kapitaal. Voor meer informatie over het verkrijgen van een hypotheek neem contact met ons op, Gelieve onmiddellijk te reageren op deze EMAIL:john.info255@yandex.com
Whatsapp: +380994169405
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden