Shutterstock

Achtergrond Grond

Dit zijn de 5 grootste landeigenaren

4 Maart 2019 - Anne Jan Doorn - 3 reacties

Grond is een gewild bezit, en voor boeren zeer belangrijk. Ook buiten de agrarische sector zijn echter veel actoren voor wie grond belangrijk is, maar toch prijken in de lijst met grootste grondeigenaren behoorlijk wat boeren.

De onderstaande lijst met grootste grondeigenaren staat echter niet in verhouding tot de Nederlandse arealen. Als schrale troost voor de boeren in Nederland geldt echter wel dat de grondprijs nergens zo hoog is als in Nederland.

1. Rooms-Katholieke Kerk: 70 miljoen hectare
De grootste grondeigenaar ter wereld is geen grote oliemagnaat of een vastgoedbelegger. Nee, het is de Rooms-Katholieke Kerk. De kerk heeft volgens lovemoney.com ruim 70 miljoen hectare in bezit. Een gebied dat groter is dan Frankrijk. Het gaat niet alleen om agrarische gronden, maar ook om grond op de duurste locaties in Londen, Parijs en New York.

Ook in Nederland hebben de kerken nog relatief veel grond in bezit. De bovengenoemde kerk, maar ook de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en de Doopsgezinde Sociëteit hebben samen zo'n 30.000 hectare grond in bezit, berekende het netwerk 'Groene Kerken'.

2. Gina Rinehart: 12 miljoen hectare
Als we 1 persoon aan moeten wijzen die wereldwijd de meeste grond in bezit heeft, dan komen we uit op Gina Rinehart. Zij is de rijkste vrouw van Australië, en was in 2012 de rijkste vrouw ter wereld. Ze heeft, als mijnbouwmagnaat, enorm veel grond in Australië en de Verenigde Staten (VS). De grond in haar bezit wordt onder meer gebruikt voor het houden van runderen van het ras Wagyu. Haar agrarische grondportfolio breidt de laatste jaren sterk uit.

3. Chinese melkveehouder: 9 miljoen hectare
De allergrootste agrarische grondbezitter is de Chinese melkveehouderij 'Mudanjiang City Mega Farm', dat in handen is van Russische en Chinese eigenaren. Er zou ruim 9 miljoen hectare bij het bedrijf behoren. Het gaat om een stuk grond dat groter is dan Portugal en op het bedrijf worden 100.000 koeien gehouden en wordt jaarlijks circa 800 miljoen liter melk geproduceerd.

4. Australian Agricultural Company: 7 miljoen hectare
De Australian Agricultural Company, het oudste agrarische bedrijf van Australië, heeft maar liefst 7 miljoen hectare grond in bezit. Het gaat dan met name om rundveehouderij. De grootste aandeelhouder in dit bedrijf is de Britse Joe Lewis, de nummer 12 in de lijst van de rijkste mensen in het Verenigd Koninkrijk.

5. Jumbuck Pastoral Company: 5,75 miljoen hectare
De hekkensluiter in deze top 5 van grootste grondeigenaren is opnieuw een grote Australische boer. Jumbuck Pastoral Company is in handen van de familie MacLachlan. Het bedrijf is de grootste producent van wol in Australië.

Ook in de VS hebben landeigenaren enorm veel grond; denk daarbij aan mediamagnaat John Malone, die bijna 1 miljoen hectare in bezit heeft. Het grootste akkerbouwbedrijf zou het Braziliaanse 'El Tejar' zijn, waar bijna 1,1 miljoen hectare soja en maïs verbouwd wordt. Het zijn getallen die ver bij de Nederlandse boer vandaan staan. De arealen van de grootste akkerbouwbedrijven van Nederland komen namelijk niet boven de 2.000 hectare uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
erik 4 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10881573/dit-zijn-de-5-grootste-landeigenaren-ter-wereld]Dit zijn de 5 grootste landeigenaren ter wereld[/url]
lekker belangrijk
Harm 5 Maart 2019
Niet zo netjes om nu een verhaal te schrijven over AACo Anne jan.

Zij alleen al hebben de afgelopen 2 weken bijna 45.000 head of cattle verloren aan de overstromingen aldaar.
Totaal NW qld ongeveer 500.000 cattle
Durk 23 Maart 2019
Ik meende dat Poetin ook bij de vijf grootste landeigenaren op deze wereld behoorde.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden