Shutterstock

Nieuws Omgevingswet

Extra geld bij commerciële leiding door je land

8 Maart 2019 - Redactie Boerenbusiness

De aanleg van commerciële leidingen of kabels door percelen kan agrarisch ondernemers, die de grondeigenaar zijn, extra geld opleveren. De Tweede Kamer wil namelijk dat eigenaren van de grond, naast de schadeloosstelling, ook een gebruiksvergoeding krijgen.

De Kamer heeft donderdag 7 maart ingestemd met een amendement van het CDA en de SGP omtrent de zogeheten Invoeringswet Omgevingswet. Daarin staat dat grondeigenaren bij een gedoogplicht voor de aanleg van commerciële leidingen ook geld moeten krijgen voor het gebruik en niet alleen een compensatie. 

Roelof Bisschop (SGP), laat in een verklaring weten dat hij blij is met het besluit. "Als er buizen en kabels door hun land getrokken worden, krijgen de grondeigenaren bij toepassing van een gedoogplicht nu alleen een schadeloosstelling. We snappen dit bij bijvoorbeeld elektriciteitskabels en drinkwaterleidingen, want dan is er duidelijk sprake van een algemeen belang (en vaak ook van tariefregulering). Er zijn echter ook kabels en buizen van private bedrijven die winst maken en niet te maken hebben met tariefregulering."

Betere onderhandelingspositie
Deze bedrijven moeten voortaan extra betalen voor het grondgebruik, zo zegt Bisschop. "Denk daarbij aan het gasproductienet van Vermilion of de koelwaterbuizen voor het datacenter van Google. Ik vind dat hier dan een vergoeding voor het gebruik van het land tegenover moet staan, bovenop de schadevergoeding. Ik ben blij dat de Kamer hierin meegaat. Het geeft grondeigenaren een betere onderhandelingspositie."

LTO Nederland heeft tevens voor deze gebruiksvergoeding gepleit. Kajsa Ollongren, de minister van Binnenlandse Zaken, had daar echter geen zin in. Zij oordeelt dat ook het recht op een gebruiksvergoeding opgenomen is bij de gedoogplicht. Als het amendement goed wordt ingevuld, dan wordt van dit recht een plicht gemaakt voor de commerciële bedrijven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

omgevingswet
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden