Shutterstock

Nieuws Grondmarkt

Wat laat de grondmarkt in West-Nederland zien?

11 Juni 2019 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

De grondprijs in het westen van Nederland (landsdeel West) is met 7% gedaald, zo tonen nieuwe cijfers van het Kadaster aan. Dit is opvallend, gezien de prijs vorig kwartaal nog sterk steeg. Waar komt deze prijsmutatie vandaan?

De grondprijs in het landsdeel West daalde van €64.100 per hectare in het vierde kwartaal van 2018 naar €59.300 per hectare in het eerste kwartaal van 2019. Ook is de mobiliteit met 4% toegenomen, zo zegt het Kadaster. De daling zorgt ervoor dat de gemiddelde grondprijs weer iets dichter bij het jaargemiddelde van 2018 uitkomt (€57.500 per hectare).

Geen daling
Uit navraag bij lokale makelaars blijkt dat de grondprijs niet gedaald is of sterk schommelt. Zij verwachten dat de daling in het eerste kwartaal met name veroorzaakt wordt doordat er meer transacties zijn geweest in de gebieden met een lagere grondprijs. "Het zou bijvoorbeeld kunnen dat er meer transacties zijn geweest in de veenweidegebieden", zo vertelt Jakko Bregman, makelaar bij De Dijken.

Bregman meldt dat er veel vraag is naar gronden waarop diverse teelten mogelijk zijn. Ook is er hier en daar nog wat vraag naar grasland, al is dat wel steeds minder. "Ik vermoed dat de balans tussen vraag en aanbod in grasland op korte termijn zal stabiliseren. De vraag naar grond die voor verschillende teelten geschikt is, zal voorlopig waarschijnlijk wel goed blijven."

Dat komt doordat veehouders bereid zijn om de grond uit te ruilen met bloembollentelers of akkerbouwers. "Zij moeten echter voldoende grond behouden, wegens de eisen rondom grondgebondenheid. Daardoor blijft er genoeg vraag naar grond, ook in de veehouderijgebieden. Het is wel zo dat bloembollentelers meer armslag hebben dan veehouders, waardoor je een verschuiving in het areaal ziet. Bedragen van €85.000 tot €100.000 zijn een hele prijs voor veehouders."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.

Meer over

Grondprijs
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jb 12 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10882801/wat-laat-de-grondmarkt-in-west-nederland-zien]Wat laat de grondmarkt in West-Nederland zien?[/url]
100000 is voor iedere ondernemer veel geld wat is het allemaal duur geworden he beste mensen ik sla even over
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden