Shutterstock

Nieuws Grondprijzen

Opnieuw lichte stijging grondprijs VS

8 Augustus 2019 - Jeannet Pennings

De gemiddelde waarde van landbouwgrond in de Verenigde Staten is licht gestegen (+1,9%) ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde prijs komt uit op $3.160 per acre (ongeveer €6.958 per hectare), een toename van $60 per acre.

De cijfers komen uit een rapportage van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Daaruit blijkt dat de gemiddelde prijs voor akkerland gelijk is aan de recordprijs van 2015: $4.100 per acre, een stijging van 1,2% ten opzichte van 2018. Ook de gemiddelde waarde van grasland piekte in 2019. De prijs laat een stijging van 2,2% zien en komt daardoor uit op een gemiddelde van $1.400 per acre.

De Amerikaanse grondprijs blijft maar stijgen.

Hoogste prijs in Californië
De gemiddelde prijs van landbouwgrond is over 2019 het hoogste in de staten met veel stedelijk gebied (zoals New Jersey, Massachusetts, Rhode Island en Californië). Daarbuiten liggen de prijzen relatief hoog in onder meer de Corn Belt. In de Westerse staten, met uitzondering van Californië, is de gemiddelde grondprijs het laagst. Dit heeft te maken met het hoge percentage grasland.

De hoogte van de grondprijzen is sterk wisselend.

In Californië is de prijs van landbouwgrond het hardste gestegen. De gemiddelde prijs maakte een sprong van 7% en komt uit op $10.000 per acre. Echter, er zijn ook staten waar de grondprijs juist daalt, met name in Iowa (-1,1% tot $7.190 per acre). Het is het vijfde jaar op rij dat de prijs hier zakt.

Verschillen in huurprijzen
Ook de gemiddelde huurprijs laat in verschillende staten een significante stijging zien: Californië +24%, Utah +18% en Pennsylvania +17%. Dat schrijft American Farm Bureau Federation. Voor akkerland dalen de huurprijzen in 15 staten. De huurprijsdaling was het hoogst in Virginia (-6,3%) en Arkansas (-5,4%).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Bouwland is iets minder duur geworden

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden