Shutterstock

Nieuws Nieuw-Zeeland

Agrarisch bedrijf minder in trek in Nieuw-Zeeland

21 Augustus 2019 - Kimberly Bakker

De verkoop van agrarisch bedrijven in Nieuw-Zeeland is in de afgelopen 3 maanden met meer dan 25% gedaald, zo blijkt uit de nieuwe cijfers van het Real Estate Institute of New Zealand (REINZ). Opvallend is dat de gemiddelde hectareprijs wel is gestegen.

Uit de gegevens van REINZ blijkt dat er over de afgelopen 3 maanden 102 agrarisch bedrijven minder zijn verkocht dan in diezelfde periode in 2018 (-25,7%). Tussen mei en juli zijn er uiteindelijk 295 bedrijven verkocht, wat 8,4% minder is dan tussen april en juni. Volgens het bureau is een van de belangrijkste oorzaken voor de daling de slechte financiële positie van zuivelgigant Fonterra.

Hogere hectareprijs
Hoewel er in de afgelopen maanden minder bedrijven verkocht werden, is de gemiddelde hectareprijs voor deze bedrijven met 10% gestegen tot $23.435 (iets meer dan €13.000). De mediane prijs voor melkveebedrijven steeg met 2,6% tot $32.701 (zo'n €18.000) en die van graasdieren met 9,2% naar $11.138. De gemiddelde hectareprijs van tuinbouwbedrijven liet als enige een daling zien: -25,2% tot $210.458.

Van alle 14 gebieden in het land hebben slechts 3 gebieden een stijging weten neer te zetten. Nelson, wat op het Zuidereiland ligt, liet afgelopen maanden juist een forse toename zien in het aantal verkopen. Het gaat hierbij met name on wijnboerderijen, welke tegen hoge prijzen verkocht worden. Manawatu-Wanganui, Waikato en Otago lieten de grootste daling zien: respectievelijk -22% en, -16% en -16%.

* Het gaat in dit artikel om Nieuw-Zeelandse dollars.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden