Shutterstock

Nieuws CBS

Dit gebeurde met een deel van de landbouwgrond

26 Augustus 2019 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

In 20 jaar tijd is er in Nederland veel grond bij gekomen voor wonen, werken en infrastructuur. Deze grond is voornamelijk afkomstig van de landbouwsector. Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een analyse van het bodemgebruik in Nederland.

In het jaar 2019 was ruim 492.000 hectare in gebruik voor wonen, werken en infrastructuur. Dat is 14,6% van het totale areaal in Nederland. Circa 20 jaar geleden was dat nog 13% (433.000 hectare). Het bebouwde terrein bestaat voor 47% uit woongebied, voor 43% uit werkterrein en voor 10% uit infrastructuur.

Met name het areaal werkterrein groeide snel (+22%). Het gaat dan vooral om de bedrijfsterreinen, waarvan meer dan 25.000 hectare bij kwam. Uit het onderstaande kaartje van het CBS blijkt dat de meeste uitbreiding in het westen van Nederland plaatsvond.

Niet alleen bebouwing
Als we verder terug de tijd in gaan, dan zien we dat landbouwgrond in de periode van 1980 tot 2018 met 251.947 hectare is gekrompen. Die grond is overigens niet alleen naar bebouwing gegaan. In de periode van 2012 tot 2015 ging namelijk 9.000 hectare landbouwgrond naar natuur en 9.000 naar bebouwing. Het is niet voor niets dat er stemmen opgaan om het landbouwareaal te beschermen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Willy 3 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10883761/dit-gebeurde-met-een-deel-van-de-landbouwgrond]Dit gebeurde met een deel van de landbouwgrond[/url]
Men maak zich zorgen over klimaat maar vanwaar het eten komt vergeet men neem maar landbouwgrond af dan kan de volgende generatie op de kin kloppen maar dan is het te laat
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden