Shutterstock

Nieuws Energie

Zijn zonnepanelen boven aardappelen de toekomst?

5 September 2019 - Anne Jan Doorn - 7 reacties

De KU Leuven heeft de eerste aardappelen die geteeld zijn onder een zonnepark geoogst. Volgens de universiteit zijn zonnepanelen boven landbouwgrond de toekomst, omdat landbouwgrond simpelweg kostbaar is.

De aardappelen werden gerooid in het West-Vlaamse Beernem. De proef met aardappelen onder zonnepanelen zijn het begin van een groot onderzoeksproject, waarbij de Boerenbond en partijen uit de energiesector samenwerken met de universiteit van Leuven. Het idee van landbouw onder zonneparken wordt Agrivoltaics genoemd en belooft volgens de onderzoekers een revolutie in de landbouw te worden.

Elektriciteit is financeel aantrekkelijker
"Elektriciteit produceren is financieel gezien interessanter dan gewassen kweken", zegt professor Bio-ingenieurswetenschappen Bram van de Poel tegen vilt.be. "Er moet echter ook eten geproduceerd worden. Daarom is het niet de bedoeling om de oogst op te offeren aan energie. De gewassen onder zonnepanelen moeten rendabel blijven", vervolgt van de Poel. De verwachtingen zijn dat het productieverlies tot maximaal 20% beperkt blijft. Die 20% wordt vervolgens gecompenseerd door de productie van energie.

De onderzoekers van de KU Leuven onderzoeken hoe de combinatie van gewassenteelt en zonnepanelen het meest efficiënt vormgegeven kan worden. Middels een computerprogramma wordt geprobeerd de optimale opstelling van de panelen te berekenen. Een belangrijke vereiste voor de combinatie is dat de panelen hoog boven het gewas staan, zodat er voldoende licht bij de planten komt.

Combinatie met grote machines lastig
Gewassen die al onder beschutting geteeld worden, bieden de meeste kansen. Dat zijn bijvoorbeeld aardbeien en andere fruitgewassen. Fruit moet toch al beschermd worden tegen zonnebrand of hagelstormen, en daar kunnen de zonnepanelen dan bij helpen. Ook voor de teelt van sla en spinazie zien de onderzoekers mogelijkheden. Zonnepanelen kunnen onder warme, droge omstandigheden ervoor zorgen dat er minder verdamping is; ze bieden zo een nieuwe vorm van klimaatcontrole. In hoeverre de grootschalige teelt van aardappelen onder een zonnepark werkelijk toekomst heeft, is de vraag. Met grote machines die onder de zonnepanelen hun werk moeten doen, is dit niet eenvoudig te realiseren. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Bertus Buizer 5 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10883891/zijn-zonnepanelen-boven-aardappelen-de-toekomst]Zijn zonnepanelen boven aardappelen de toekomst?[/url]
Het is altijd weer verbazingwekkend hoe sommige universiteiten geld weten te genereren voor nieuw onderzoek. Ben benieuwd hoeveel van die onderzoekers hun eigen huis al klimaatneutraal hebben laten maken. Dat van mij en mijn vrouw is het inmiddels. Bovendien is er wereldwijd nog gigantisch veel ruimte voor zonnepanelen op daken van huizen en andere gebouwen te winnen in plaats van de voedselproductie nog verder op te offeren voor energie.

Even lachwekkend als doorgedraaid is de gedachte van klimaatcontrole op landbouwgrond in de open lucht. Beste wetenschappers daar aan de KU in Leuven: het antwoord op de klimaatverandering voor de voedselproductie is bodemverbetering door middel van ecologisch verantwoorde landbouw. Nog beter een geheel ecologische landbouw. Daarin is ook voor wetenschappers nog veel te doen en te beleven. Temeer gezien de achterstand in wetenschappelijk onderzoek voor deze productiemethode.

Lees hier 'Hoe ecologische boeren de hele groeiende wereldbevolking kunnen voeden': https://bit.ly/2LaYefl
boertje 5 September 2019
ben ik nu 40 jaar boer en heb ik het nooit gesnapt???
Ik heb altijd gedacht dat zonlicht een eerste vereiste was om een plant te laten groeien.
20% opbrengstdaling is volstrekt ongeloofwaardig en bij de meeste van onze teelten kan er echt geen 20% vanaf want dan is het hopeloos onrendabel om te telen, dan kun de panelen net zo goed op de grond plaatsen zonder dure lelijke constructie.
Wat een belachelijke onzin
Gehaktbal 5 September 2019
Waarom geen zonnepanelen op landbouwgrond. Zo hier en daar een perceeltje brengt meer op dan gras of andere akkerbouwgewassen? Draagt mooi bij aan een beter inkomen voor de boer. Anders verdienen we ook bijna niks!!!
Klaas 6 September 2019
Boertje, een beetje plantenfysiologie leert dat de plant gelukkig niet meer dan 1 % van het zonlicht gebruikt. (althans dat is mijn 40 jaar terug geleerd) dus op kassen aan de zuidkant zonnepanelen kan in sommige gewassen (bv sla) naar mijn idee prima.
Bertus je maakt een fout , spelen met geld van een ander is veel leuker dan met je eigen geld. In Ned kunnen de onderzoekers er ook wat van, geld van een ander en geen oplossing want anders komt er geen nieuw onderzoek. en inderdaad zolang zonne-energie meer opbrengt dan een gewas omdat het perceel zo onrendabel is door grondsoort of vorm heb ik geen bezwaar.
boertje 6 September 2019
Nu Klaas,
dat bedoel ik, ik heb het nooit gesnapt denk ik
Maar denk dat jij waarschijnlijk nooit aardappelen aan een schaduwkant gehad hebt want dan zou je wel weten dat die 1% van je een beetje ongeloofwaardig is of het is te lang geleden dat je naar school bent geweest
JILLES 6 September 2019
Zonnepanelen boven parkeerplaatsen op de b3gane grond is een win win situatie auto staat niet in de zon en je kunt eventueel een elektrische auto opladen
boertje 7 September 2019
jilles
Precies dat klinkt tenminste een stuk realistischer
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden