Shutterstock

Nieuws Grond

Belgische pachtprijs daalt voor het eerst in jaren

13 November 2019 - Anne Jan Doorn

De pachtprijs in België is, na een jarenlange stijging, weer iets gedaald. De prijs voor grasland is daarbij sterker gedaald dan de prijs voor akkerland. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van de Belgische statistiekdienst Statbel.

De gemiddelde pachtprijs in België komt in 2018 uit op €305 per hectare voor akkerland en €269 per hectare voor grasland. De prijs van akkerland daalde daarmee met €4 per hectare ten opzichte van 2018. In vergelijking tot 20 jaar geleden is dit echter nog steeds een stijging van zo'n €125 per hectare.

De prijzen voor akkerland liggen in de regio's die aan Nederland grenzen het hoogst. De pachtprijs is in het gewest West-Vlaanderen verreweg het hoogst: €455 per hectare. Ook in het Vlaamse gewest ligt deze prijs hoog, namelijk op €381 per hectare.

Vlaanderen duidelijk hoger
De pachtprijs ligt in Vlaanderen sowieso duidelijk hoger dan in Wallonië. Akkerland kan in Vlaanderen voor €381 per hectare wordt gehuurd, terwijl dat in Wallonië €244 per hectare is. Grasland kost in Vlaanderen €324 per hectare en €223 per hectare in Wallonië.

De gemiddelde prijs van grasland is met €8 per hectare gedaald. Daarbij geldt voor de prijs van grasland ook dat de prijs op de lange termijn fors gestegen is. In 1998 betaalde je namelijk nog €166 per hectare.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden