Shutterstock

Nieuws Grond

'Stikstofbeleid maakt grasland goedkoper'

12 December 2019 - Anne Jan Doorn - 3 reacties

ABN Amro denkt dat de prijs voor grasland de komende jaren onder druk blijft staan door het stikstofbeleid en een gebrek aan opvolgers. Daarentegen wordt verwacht dat de prijs voor goed akkerbouwland juist gaat stijgen, waardoor de 2 prijzen verder uit elkaar komen te liggen. 

De gemiddelde grondprijs is in 7 jaar tijd met ongeveer 30% gestegen, al is begin 2019 een kentering zichtbaar geworden. Alhoewel de prijzen voor akkerland weer iets opgeveerd zijn, is de prijs voor grasland op hetzelfde niveau blijven staan. ABN Amro verwacht dat de prijs voor grasland in de komende 5 jaar onder druk blijft staan. Daarbij wordt ook een prijsdaling niet uitgesloten.

De redenen daarvoor zijn het stikstofbeleid en een gebrek aan opvolging. Hierdoor neemt het aanbod van grasland sneller toe, dan de vraag, aldus de bank. ABN Amro constateert verder dat ook de winstgevendheid op de melkveebedrijven onder druk staat, waardoor zij minder financiële ruimte hebben om grond te kopen.

Vraag naar akkerland neemt toe
Tegelijkertijd verwacht ABN Amro dat de prijs van goed akkerland (door schaarste en een stabiele vraag) licht toeneemt. Wel zorgen de strengere milieueisen in de akkerbouwsector voor een hogere kostenpost en lagere opbrengsten. Daardoor is er ook voor akkerbouwers minder ruimte om te investeren in grond. Toch blijft de vraag naar goed akkerland toenemen, omdat schaalvergroting een manier kan zijn om de kosten te drukken. 

Ondanks alles, is het voor ABN Amro van belang dat grond in eigendom blijft van boeren. "De waardestijging van grond is belangrijk geweest voor opbouw van vermogen door boeren en tuinders. Daarom is het belangrijk dat boeren de grond niet alleen bewerken, maar ook bezitten", zegt Pierre Berntsen, de directeur Agrarische bedrijven bij ABN Amro. "Het bezit van grond stimuleert het rentmeesterschap dat in de genen van boeren zit. Immers: eigen grond, daar zorg je extra goed voor."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Piet 12 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10885007/stikstofbeleid-maakt-grasland-goedkoper]'Stikstofbeleid maakt grasland goedkoper'[/url]
Geloof jij in de dood van zieke normen?

Ruttes regeren is kanker, dit land is ziek.
Mozes 14 December 2019
Zolang boeren op theevisite komen in Den Haag overheerst blijkbaar de angst van de (hypothecaire) onderwerping banken met HUN (boeren) land zonder eigen vermogen van onze lobbycratie.
Dank aan onze Haagse obers van Europa.

Dit probleem heet Democratie zonder Referenda, boeren maken een start van verzet tegen het topje van de ijsberg: decadentie is de roes.

Zonder verwoording van de realiteit blijft de burger blind en krijgen slecht gebekte Wilders en Trump het Jodenkruis van onze comfortabele waarheid.

Britten hebben als eerste hun land terug, nu Holland nog!
tinus 15 December 2019
piet gebruik die naam vd gevreesde erge ziekte svp niet.....
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden