Shutterstock

Nieuws Grond

Grote verschillen in huurprijzen voor bouwland

26 Februari 2020 - Anne Jan Doorn - 5 reacties

De prijzen voor huurgrond voor akkergewassen verschillen sterk, maar blijven opvallend stabiel. Met name in het zuidwesten blijven de prijzen behoorlijk stabiel, terwijl elders de prijs licht stijgt. In de polders liggen de prijzen duidelijk het hoogst. De meeste grond is inmiddels verhuurd.

"De handel in huurgrond is voor het komende seizoen in de laatste fase beland", zegt Bart Keijzers, eigenaar van 123huurgrond. “Wat er nu nog wordt verhuurd, gaat vaak om stukken grond die overblijven. Prijzen voor huurgrond variëren sterk door grote verschillen in de kwaliteit van de grond.”

123Huurgrond is met name actief in Flevoland. "We merken dat er voor tulpenland een verschuiving heeft plaatsgevonden naar de zwaardere gronden. Je ziet dat tulpentelers ook naar Oost- en Zuid-Flevoland trekken. De prijs voor tulpenland is dan ook wel wat omhoog gegaan. Naar aardappelland is altijd de meeste vraag. Dat maakt het een wat stroeve markt, omdat er tegelijkertijd weinig aanbod is."

"Er is vrij veel vraag naar huurgrond nu de stemming de laatste 2 jaar redelijk goed was. Toch stijgen de prijzen van huurgrond hierdoor niet direct jaarlijks stevig. Dat komt doordat de prijs gemiddeld genomen redelijk vaststaat. Het verschil zit hem in de hoeveelheid aanbod van land. Is de stemming goed, dan is er weinig aanbod van grond. Is de stemming minder goed, dan is er relatief meer land in aanbod. Uiteraard beïnvloedt dit op termijn zeker de prijs, maar de mate van aanbod verandert sneller", aldus Keijzers.

Flevoland duidelijk duurder
Het verschil tussen Flevoland en andere gebieden is dat er in sommige gebieden van Flevoland bijna geen huurgrond beeschikbaar is, al willen huurders nog zo graag. Daardoor zijn prijzen lastig in te schatten. Tulpenland wordt relatief meer verhuurd en prijzen daarvoor lopen uiteen van €3.200 tot over de €4.000 per hectare voor goed AM-vrij tulpenland.

Voor aardappelland in Flevoland verschillen de prijzen sterk. Variërend van €2.000 tot over de €3.000 voor goed pootgoedland. Het belangrijkst hierin is de kwaliteit van het land: of het AM-vrij is, hoe de afwatering is en bijvoorbeeld hoe groot is het perceel is. 

Stabiele prijs in Zeeland
In Zeeland is de situatie heel anders. Hoewel daar wel vrij veel land wordt verhuurd, is er daar ook relatief veel aanbod. Het gaat hier met name om grond voor pootgoedtelers. Er wordt ongeveer €1.400 tot €1.800 per hectare betaald, met uitschieters naar €2.000. Die €2.000 wordt met name betaald voor goede pootgoedgrond. Doordat het rendement de laatste jaren niet heel hoog is geweest, gaan verschillende telers terug in areaal en is men ook voorzichtiger om grond te gaan huren. Dat zorgt voor het redelijk goede aanbod.

Verder naar het oosten, in Brabant, liggen de prijzen wat hoger. De markt is er redelijk in balans. Al is er wel wat meer aanbod, door stoppende veehouders. Dat is echter niet altijd even goede grond voor akkerbouwers. Met name naar aardappel- en uienland is vraag. De prijzen variëren van €1.800 tot 2.000 per hectare.

Veel vraag in veenkoloniën
Verder naar het noordoosten wordt er relatief weinig grond verhuurd. In de Veenkoloniën is veel vraag naar huurland, terwijl er weinig aanbod is. Enkele grote bedrijven die graag uitbreiden, zorgen voor veel vraag. Voor consumptieaardappelpercelen ligt de prijs op €1.800 tot €2.000 per hectare. Voor zetmeelaardappelen is de prijs een stuk lager, maar de prijs ligt wel minimaal rond de € 1.500 per hectare. De grens over richting Duitsland was lange tijd erg aantrekkelijk, maar hier stijgt de prijs inmiddels flink. Voor de mindere kwaliteit grond, waarop vaak ook niet kan worden beregend, wordt al gauw €1.400 tot €1.500 per hectare betaald.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
teler 26 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10885999/grote-verschillen-in-huurprijzen-voor-bouwland]Grote verschillen in huurprijzen voor bouwland[/url]
domme boeren die zoveel geld betalen om land te huren
berend 27 Februari 2020
Kun je beter verhuren voor dat geld....
xx 27 Februari 2020
Inderdaad, absurde bedragen maar het wordt gewoon betaald.
Dus groot gelijk als je ervan profiteert
Frank 27 Februari 2020
Land kopen is het alternatief. Kost je zo rond de 100K per hectare. Huurprijs 2% van actuele waarde vind ik eerlijk gezegd niet eens zo heel veel...
martien 27 Februari 2020
Helemaal mee eens Frank, huren tegen 2-2,5% van de koopprijs is niet zo verkeerd.
Wij hebben net een stevige prijsstijging van grond achter de rug. Zijn verschillende factoren die druk op de grondprijs geven (Nieuw GLB, GBM/kunstmest beleid, stikstof). Huren is nu beter dan kopen tenzij het een buurman betreft of een herinvesteringsreserve.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden