Shutterstock

Nieuws Gecombineerde opgave

Perceelsgrenzen checken met of zonder stip

5 Maart 2020 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

De Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) is nauwkeuriger dankzij scherpere beelden en uniformeert alle bronkaarten die beschikbaar zijn van het landelijk gebied, van diverse instanties. RVO voert deze vernieuwing van de perceelsregistratie geleidelijk door.

De uniformering is wettelijk verplicht gesteld. RVO werkt er al enkele jaren aan. Tot nu toe zijn er 228 agrarische bedrijven, die deel uitmaken van een groep van 1.000 voorlopers, die dit jaar bij de Gecombineerde Opgave al gebruik kunnen maken van de vernieuwde topografie. Met de ervaring die deze eerste groep heeft opgeleverd, gaat RVO dit jaar een veel grotere groep van 20.000 bedrijven vragen de nieuwe BGT-informatie te checken.

Afronding in 2022
Zodra de Gecombineerde Opgave 2020 dit jaar achter de rug is, schrijft RVO een eerste groep van ongeveer 1.000 van de 20.000 bedrijven aan. Daarna krijgt gaandeweg het jaar telkens een nieuwe groep bedrijven een schrijven met het verzoek met de BGT aan de slag te gaan. Volgend jaar volgen 30.000 bedrijven en in 2022 moet het hele proces zijn afgerond, als het nieuwe GLB-landbouwbeleid van kracht wordt. De gefaseerde invoering van het BGT wordt van Noord-Nederland via Midden-Nederland naar Zuid-Nederland uitgerold.

Agrarische ondernemers wordt gevraagd of ze het eens zijn met de nieuwe BGT-registratie. Grosso modo neemt het landbouwareaal landelijk gezien hoogstwaarschijnlijk een beetje toe, zeker in bosrijke gebieden. In regio's met veel sloten is het mogelijk dat de vernieuwde registratie nadelig uitpakt, is de inschatting van RVO. Het gaat om kleine verschillen in perceelsbegrenzingen, en dammen of veranderingen op het erf. Maar niets doen is volgens RVO geen optie, want de Europese Commissie accepteert geen foutmarge, in verband met de verantwoording van de uitkering van de betalingsrechten.

Bellen of niets doen
Wie het niet eens is met de nieuwe BGT-perceelsgrenzen kan met stippen opmerkingen plaatsen en aangeven welke wijzigingen moeten plaatsvinden. RVO laat vervolgens schriftelijk en digitaal weten of de voorgestelde wijzigingen worden overgenomen. As er dan geen overeenstemming is bereikt, volgt een belafspraak. Het is niet verplicht om de nieuwe BGT-registratie te checken.

Uit onderzoek onder de eerste groep van 1.000 voorlopers blijkt dat 28% van deze bedrijven niet de moeite nam om de vernieuwde digitale bedrijfsinformatie te checken. Met een bijna net zo grote groep van 23% is een belafspraak gemaakt. RVO constateert dat een kleine groep heel veel stippen plaatst. Deels betreft dat fouten, deels heeft het te maken met emotie op grond van eerdere negatieve ervaringen met de basisregistratie pecelen.

Meelifters
RVO beseft dat de registratiewerkzaamheden als lastig en vervelend worden ervaren. Ook is er een grote groep bedrijven waar meerdere gebruikers van percelen de invoering van het BGT vertraagt. RVO adviseert grondeigenaren met huurders of pachters te checken of er onderling overeenstemming is over de nieuwe perceelsgrenzen. Deze zogenaamde meelifters verklaren ook voor een deel waarom slechts 228 van de 1.000 voorlopersbedrijven bij de Gecombineerde Opgave van dit jaar al met het nieuwe BGT kunnen werken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Berry 5 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10886098/geleidelijke-vernieuwing-rvo-perceelsregistratie]Geleidelijke vernieuwing RVO-perceelsregistratie[/url]
"RVO adviseert grondeigenaren met huurders of pachters te checken of er onderling overeenstemming is ...."

Onbegonnen werk denk ik. Wie neemt de regie hierin? Niet elke grondeigenaar is ook grondgebruiker en heeft weinig belang om mee te kijken over de schouders van de verschillende gebruikers.
ps 6 Maart 2020
Wat willen hun met perceelregistratie!!!!!!??als straks de koplopers niks meer meer invullen en de rest ook niet!
tem 7 Maart 2020
van mei mogen ze allereerst beginnen met een naamsverandering .maak er maar rto van dit past veel beter bij hun.stelletje ...
Gerrit 7 Maart 2020
tem schreef:
van mei mogen ze allereerst beginnen met een naamsverandering .maak er maar rto van dit past veel beter bij hun.stelletje ...
Ga eerst je schoolgeld terug vragen of kruip weer onder je steen.
profiteur 8 Maart 2020
Goed idee Gerrit, de schooltijd was de meest waardeloze tijd van mijn leven, je komt er iedere keer weer achter dat het alleen maar de bedoeling geweest is je totaal te hersenspoelen, waardeloos
Werk voor iedereen. 8 Maart 2020
Artikel is tendentieus, blijkbaar heeft BGT technologie gebruikt om projecten zonder eigen verantwoording op te zetten.

Vraag is wat de lobbyist wil als het perceel groter blijkt, huidig uitroken van onze boerencultuur kan geen toeval zijn en rutte grijnst.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden