Agrifoto

Inside Mest

Uitrijden van mest loopt langzaam op zijn eind

23 April 2020 - Chanti Oussoren

Door de aanhoudende goede weersomstandigheden loopt het uitrijden van mest voorlopig langzaam op zijn eind. De ophaalbedragen van mest laten deze week nog een wisselend beeld zien. In de regio zuid zijn enkele prijsveranderingen terwijl in de regio midden de prijzen stabiliserend blijven.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al enkele weken kan de mestmarkt profiteren van goede weersomstandigheden. Veel mestintermediairs geven aan dat de voorjaarswending zo goed als afgerond is.

De DCA-ophaalbedragen van mest zijn deze week enkel licht veranderd in het zuiden. Terwijl de prijs van vleesvarkensdrijfmest in het zuiden licht is toegenomen, is de prijs van rundveedrijfmest in het zuiden juist wat afgenomen. In de regio midden zijn de prijzen van zowel vleesvarkensdrijfmest als rundveedrijfmest deze week onveranderd gebleven.

Vleesvarkensdrijfmest
De gemiddelde prijs van vleesvarkensdrijfmest is deze week in de regio zuid licht toegenomen, in de regio midden zijn de prijzen onveranderd gebleven. De prijs in regio zuid is toegenomen tot €23,17. Deze toename is afkomstig van de prijsstijging in Tilburg, de prijs nam daar met 1 euro toe tot €22,50. Hiermee blijft de regiorangorde onveranderd en blijft Deurne (€24) de hoogste prijs hanteren en Uden (€23)  hanteert nog steeds de laagste prijs.

In de regio midden hebben deze week geen prijsveranderingen plaatsgevonden. De gemiddelde prijs blijft hangen op €20. Hier blijft Lichtenvoorde aan kop staan met een ophaalbedrag van €21. Markelo heeft de laagste prijs in de regio van €19.

Rundveedrijfmest
Ook voor de ophaalbedragen van rundveedrijfmest zijn er enkel fluctuaties in de regio zuid. De gemiddelde prijs is daar afgenomen tot €15,17. Deze afname is afkomstig van de prijsdalingen in Deurne en Uden. De prijzen zijn daar beide met 50 cent afgenomen. Hiermee komt Deurne terug tot een bedrag van €15,50. De prijs in Deurne komt op hetzelfde niveau als de prijs in Tilburg. De ophaalbijdrage in Uden komt terug tot €14,50

In de regio midden hebben deze week geen prijsfluctuaties plaatsgevonden. De gemiddelde prijs blijft daar €13,17. Lichtenvoorde blijft met €14 de hoogste prijs hanteren. In Barneveld blijft de prijs met €12,50 het laagst.

Derogatie 2020
Over de derogatiemogelijkheden in 2020 is tot op heden nog niets bekend. De Europese Commissie heeft nog geen besluit genomen. Of er vergunningen aangevraagd kunnen worden is dus nog onduidelijk. Naar verwachting zal de Europese Commissie hier dit voorjaar een beslissing over nemen.

Landbouwminister Schouten heeft derogatie voor 2020 met dezelfde voorwaarden aangevraagd als voorgaande jaren. Het RVO raadt daarom aan om u vooraf te houden aan de voorwaarden van 2018 en 2019.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden