Shutterstock

Nieuws Grond

Honderden miljoenen ten onrechte naar natuurclubs

3 September 2020 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Volgens het Europese Hof van Justitie hebben natuurorganisaties onterecht subsidies ontvangen van de Nederlandse staat voor de aanschaf van natuur. De Europese Commissie moet nu opnieuw bepalen of de staatssteun ongeoorloofd is.

In de periode van 1993 tot 2012 hebben natuurmonumenten en de 12 provinciale landschappen subsidies ontvangen voor de aankoop van nieuwe natuurgebieden. Hierdoor hadden particulieren, die ook grond wilden aanschaffen, minder kans om aankopen te doen.

Zo'n 20 particulieren hebben bezwaar aangetekend tegen de subsidiëring van de Europese Commissie. Zij werden 2 jaar geleden al in hun gelijk gesteld door de Europese Unie. Afgelopen donderdag bevestigde het Europese Hof die uitspraak. Als de Europese Commissie nu tot dezelfde conclusie komt, dan is het goed mogelijk dat de subsidiëring moet worden terugbetaald.

Nog geen vlag uit
"Zo ver is het echter nog niet", zegt Berend Pastoor, directeur Federatie Particulier Grondbezit (FPG), realistisch. De vlag kan volgens hem dan ook nog niet uit. "Maar dit is wel een belangrijke stap in een zeer langdurig proces. Het is duidelijk dat de Europese Commissie haar huiswerk opnieuw moet doen. Zij zal haar eerdere uitspraak moeten herbeoordelen en onderbouwen."

Het laatste kan volgens Pastoor weer maanden zo niet jaren duren, dus van een definitief oordeel is voorlopig nog geen sprake. Desondanks is hij content met de huidige uitspraak van het Europese Hof. "De Vereniging Gelijkberechtiging Grondbezitters (die de kwestie enkele jaren geleden aankaartte, red.) heeft wel punten gescoord."

Gelijkberechtiging
Volgens Pastoor is het belangrijk dat als er ruimte wordt gemaakt voor natuur, iedereen gelijke kansen heeft bij de verdeling. "Als er financiële middelen beschikbaar worden gesteld, moeten die niet alleen voorbehouden zijn aan natuurorganisaties. Er zijn meer partijen die natuur kunnen beheren, ook particuliere grondbezitters."

De meeste agrarische ondernemers worden niet enthousiast bij de ontwikkeling van meer natuur, geeft Pastoor toe. "Maar als het dan toch het geval is, dan is het wel fijn als je daar als sector ook een aandeel in hebt." Gelijkberechtiging is dan ook een belangrijk thema dat FPG onder de aandacht brengt bij LNV bij de vorming van het huidige beleid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
gerard 3 September 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10889043/honderden-miljoenen-ten-onrechte-naar-natuurclubs]Honderden miljoenen ten onrechte naar natuurclubs[/url]
das het eerste goede nieuws wat ik deze week hoor
Abonnee
Leo 3 September 2020
Waarom, denk je ook wat binnen te halen? Wie denk je dat terug moet betalen, de directie van Natuurmonumenten soms? Nee meneer dat zijn jij en ik, en hopelijk jij dan wat meer en ik wat minder.
Abonnee
betweter 3 September 2020
de postcodeloterij
die heeft mee betaaltd
Abonnee
NMA 3 September 2020
volledig terecht, met staatssteun grond opkopen en exploiteren is concurrentie vervalsing op andere kopers in de markt die grond willen kopen.

Abonnee
ffc lid 3 September 2020
lijkt me nu wel heel duidelijk dat we afscheid gaan nemen van de samenwerking met die natuurclub samenwerking. we kunnen niet met een organisatie samenwerken die geld heeft gekregen dmv fraude. het is namelijk een economische delict.

leest u mee mijnheer Schumacher
Roy 4 September 2020
terugbetalen? heel eenvoudig, land verkopen en terug geven aan de Landbouw.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Bouwland is iets minder duur geworden

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden