Eigen foto

Inside Grond

Flevolandse boer verkiest verhuren boven verkopen

21 Oktober 2020 - Kimberly Bakker - 3 reacties

Het aanbod van landbouwgrond in de provincie Flevoland is momenteel beperkt, terwijl de vraag er wel degelijk is. Ook de zeer hoge grondprijs maakt het verkopen van grond in theorie aantrekkelijk. Toch verkiezen veel van de boeren in Flevoland verhuren boven verkopen. Waarom?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wie grond wil (bij)kopen, zal momenteel waarschijnlijk niet slagen in Flevoland. Het aanbod is zeer bescheiden te noemen. Toch blijft er genoeg vraag naar agrarische grond in Flevoland. Volgens verschillende makelaars komt dit onder andere door de grote hoeveelheid financieel sterke bedrijven en ambitieuze jonge agrarisch ondernemers in de regio, al blijft voor veel bedrijven de financiering een uitdaging. Banken lenen steeds minder gemakkelijk geld uit en daarbij ligt de grondprijs in de provincie ook nog eens bijzonder hoog. Een combinatie die kopers toch wat voorzichtig maakt.

Iets wat van steeds grotere invloed is op de grondprijs (niet alleen in de provincie Flevoland, maar in heel Nederland), is de kwaliteit van de kavel. De kavels waar je goed hoogsalderende gewassen kan telen - waar beregening geen probleem is, de bodem gezond is en de grond relatief vlak is - zijn zo weg. De prijs voor die gronden komt op dit moment dan ook zomaar uit op €125.000 tot €150.000. Opvallend feitje: 20 jaar terug was dit nog €45.000. Bij minder goede kavels is het lastig om quitte te draaien, wat weer problemen oplevert in de financiering. Ook speelt het in Flevoland een rol dat bijna alle grond aan boeren in de regio verkocht wordt. De koper kent dus vaak alle 'ins en outs' van de kavel.

Verhuren levert meer rendement op
Dat het aanbod van agrarische grond beperkt is, komt voornamelijk doordat verkopers in Flevoland stevig vasthouden aan hun grond. En dat is niet heel gek, want cash levert momenteel geen rendement op. Met andere woorden: de boeren verdienen met de verkoop van hun grond in één klap veel geld. Als ze dat naar de bank brengen, moeten ze hier vermogensrendementsheffing over betalen. Het verhuren van de grond ontzorgt de boer net zoveel én levert tegelijkertijd meer rendement op dan het stallen van geld bij de bank. Kortom, een logische keuze.

Toch heeft deze gedachtegang ook een keerzijde. Niet alleen blijft de grondprijs hierdoor hoog (de vraag is immers groter dan het aanbod),  het zorgt soms ook voor onenigheid binnen de familie. Omdat de grond vaak in handen komt van de kinderen – die geen van allen het bedrijf hebben overgenomen – ontstaan in bepaalde gevallen meningsverschillen wat te doen met de grond. Waar de één wil verkopen, wil de ander de grond aanhouden. In dat opzicht is het verkopen van de grond voor bedrijfsbeëindiging dus verstandiger, volgens de makelaars.

Wachten op verandering in de grondprijs?
Is het dan een optie om te wachten op een hogere of lagere grondprijs, afhankelijk van of je de koper of verkoper bent? Nee. Makelaars laten weten dat de coronacrisis vrijwel geen effecten heeft op de prijs en de markt wordt momenteel zelfs als 'redelijk in evenwicht' bestempeld. De verwachting is dan ook dat de grondmarkt in Flevoland komende periode vrijwel gelijk zal blijven aan de huidige situatie. Op de langere termijn komt er mogelijk iets meer aanbod beschikbaar, al blijft dat lastig voorspellen. Immers, dat wordt al jaren geroepen.

Voor wat betreft de grondprijs in Flevoland. Die blijft voorlopig hoog, onder meer door het feit dat schaalvergroting in deze provincie zichtbaar zal blijven. De grote boeren blijven immers grond (bij)kopen. De grondprijs zal waarschijnlijk alleen veranderen wanneer de rente stijgt, maar daar is op dit moment nog geen enkele aanleiding voor.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden