Shutterstock

Nieuws Grond

Bulgaars bouwland goedkoper door droogte

13 November 2020 - Kimberly Bakker

De droogte in het oosten van Europa zorgt er in Oekraïne voor dat bouwland een stuk goedkoper is geworden, zo melden de lokale makelaars. De prijs voor de zogenaamde 'Dobrudzha chernozem', het duurste type bouwland in Oekraïne, ligt half november €2.000 tot €2.500 per hectare lager dan een aantal maanden geleden.

De prijsdaling van Bulgaars bouwland startte in het voorjaar en ondertussen wordt er zelfs landbouwgrond verhandeld voor omgerekend minder dan €10.500 per hectare. Dat is ongeveer €2.000 tot €2.500 per hectare minder dan een aantal maanden daarvoor. Opvallend feitje: in 2019 lag de gemiddelde prijs voor bouwland in de regio Dobrich zelfs 93,8% hoger dan nu. In de duurste gebieden lag de prijs een aantal maanden geleden nog op bijna €14.000 per hectare, maar inmiddels wordt niet meer betaald dan €11.000 tot €12.500 per hectare.

Meer aanbod, minder vraag
Een van de redenen dat de markt ingestort is, is het feit dat de droogte gezorgd heeft voor slechte gewasopbrengsten. Een groot aantal Bulgaarse boeren doet als gevolg daarvan een poging om hun agrarische grond te verkopen. Het stijgende aanbod van landbouwgrond staat echter niet in verhouding tot de vraag. De vraag is om dezelfde reden een stuk minder groot dan in voorgaande jaren. Kortom: veel boeren stoppen met boeren, terwijl niet-boeren geen boer willen zijn.

Een aantal lokale makelaars verwacht dat de agrarische grondmarkt nog verder in elkaar stort als de droogte langer aanhoudt. Onder andere omdat het Europese landbouwbeleid voor een gedeelte gestoeld is op het bebouwde areaal en de kwaliteit van de opbrengsten in een land.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden