Shutterstock

Nieuws Grond

Wat betaalt Belgische boer voor pacht?

25 November 2020 - Kimberly Bakker

Uit nieuwe gegevens blijkt dat de pachtprijs voor akkerland in België in 20 jaar tijd met 64% gestegen. De prijs voor grasland steeg in diezelfde periode met 55%. In West-Vlaanderen wordt het meeste betaald, bijna 2 keer zoveel als in de provincie Luxemburg.

Een agrarisch ondernemer in België betaalde in het jaar 2019 gemiddeld €304 per hectare aan pacht voor akkerland, zo blijkt uit de gegevens. Dat is een stijging van 64% ten opzichte van 20 jaar geleden. De prijs voor grasland steeg in diezelfde periode met 55% tot een gemiddelde van €267 per hectare. Daarmee liggen de prijzen fors lager dan in Nederland, waar de pachtnormen al gauw op gemiddeld €500 per hectare liggen.

Grootste stijging in Vlaanderen
De pachtprijs is het sterkst gestegen in Vlaanderen, waar op dit moment 78% meer wordt betaald voor akkerland dan 20 jaar geleden. De prijs van grasland is met 68% toegenomen. In het Waalse Gewest komt de stijging voor akkerland uit op 49% en die voor grasland op 42%. Voor Vlaanderen komt de gemiddelde prijs voor akkerland in 2019 uit op €380 per hectare en in Wallonië is dat €241 per hectare. De pachtprijs voor grasland komt uit op respectievelijk €326 per hectare en €218 per hectare.

Kijken we naar de provincies, dan is West-Vlaanderen het duurste als het gaat om de pachtprijs. Daar betaalde een boer in 2019 gemiddeld €454 per hectare voor akkerland en €415 per hectare voor grasland. Dit is ruim 2 keer zoveel als in de provincie Luxemburg, waar de pachtprijs voor akkerland over 2019 uitkomt op €171 per hectare en de prijs voor grasland 'slechts' €158 per hectare bedraagt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden