Shutterstock

Inside Grond

Meer partijen betreden grondmarkt Noord-Brabant

1 December 2020 - Kimberly Bakker - 6 reacties

Net als in Flevoland, verkiezen ook boeren in Noord-Brabant verhuren van hun grond boven verkopen. Immers, het levert uiteindelijk meer rendement op. Toch ligt de markt nu niet stil aan de koperszijde, want er zijn steeds meer particulieren die de Noord-Brabantse grondmarkt betreden. Heeft dit gevolgen voor de prijzen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De agrarische grondmarkt in de provincie Noord-Brabant is volgens verschillende makelaars vergelijkbaar met vorig jaar. Er worden nog altijd bedrijven aangeboden en ook grond komt nog steeds op de markt, maar het is niet bijster druk aan de koperskant. Akkerland is daarbij het meest in trek. Uiteraard geldt: hoe groter de kavel, hoe hoger de prijs. Wel wordt opgemerkt dat de kleine kavels (van minder dan 2 hectare) zeer moeilijk te verkopen zijn. Toch blijven de prijzen stevig staan.

Dat het relatief rustig is op de Noord-Brabantse grondmarkt, komt ook doordat agrarisch ondernemers (net zoals in Flevoland) liever hun grond verhuren dan dat zij het verkopen. Als zij hun grond verkopen, verdienen ze vlot geld. Het probleem is dat er dan vermogensrendementsheffing betaald moet worden. Het verhuren van de grond ontzorgt de boer net zoveel en levert tegelijkertijd meer rendement op dan het stallen van geld op de bank.

Meerdere partijen actief
Diverse makelaarskantoren in Noord-Brabant laten daarnaast weten dat de grond steeds vaker wordt gekocht door particulieren. Die partijen zien het eveneens als rendement. Overigens blijkt dit een landelijke trend, zo laten gegevens van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zien. In 2015 werd 62% van de aangeboden boerenbedrijven gekocht door een agrarisch ondernemer. Dat percentage is in 2020 gedaald is naar 51%. In 2020 werd 16% van de bedrijven aangekocht door een particulier.

Dat particulieren de markt betreden, kan een prijsopdrijvend effect hebben. Over de eerste helft van 2020 komt de gemiddelde prijs voor akkerland in Noord-Brabant uit tussen de €74.000 en €76.000 per hectare. Voor grasland ligt de prijsrange tussen de €70.000 en €81.000 per hectare. Vandaag de dag zijn geen grote wijzigingen zichtbaar. De prijsrange voor landbouwgrond ligt namelijk tussen de €65.000 en €85.000 per hectare.

Daarmee ligt de prijs iets hoger dan het landelijk gemiddelde. Die komt over de eerste helft van 2020 namelijk uit op €63.300 per hectare. Vooral in het tweede kwartaal van 2020 is de prijs hard gedaald, als gevolg van de aanhoudende onzekerheid rondom de stikstofproblematiek en de economische gevolgen van de coronacrisis.

Stabiele markt verwacht
Voor het komende half jaar worden in eerste instantie geen grote wijzigingen verwacht, zo laten de makelaars weten. Dit heeft onder meer te maken met de onzekere liquiditeitspositie. Ook staan de prijzen voor grond in bepaalde Noord-Brabantse gebieden weer onder druk. Hierdoor neemt de koopbereidheid wat af. En uiteindelijk zullen de meeste boeren ook in deze regio het verhuren boven het verkopen verkiezen zolang de rente negatief blijft.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden