Meer invloed in keten

Afnemers trachten varkensbedrijven te kopen

27 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Makelaars die zijn aangesloten bij de branchevereniging NVM hebben vorig jaar de transactie begeleidt van 18 varkensbedrijven. Dat zijn er 6 minder dan in 2013. Vooral de grote en goed geoutilleerde varkensbedrijven konden in de eerste helft van het afgelopen jaar nog een nieuwe eigenaar vinden. In de tweede helft is de verkoop van varkensbedrijven volledig gestagneerd.

88

bedrijven

in varkenshouderij staan te koop aangeboden

Dit heeft alles te maken met de moeilijke situatie op de markten voor vleesvarkens en biggen, waardoor de animo voor varkensbedrijven laag is. Het aanbod is relatief groot (in 2014 bij de NVM een kleine 90 objecten), maart door de huidige marktomstandigheden is de financieerbaarheid van courante bedrijven volgens de NVM zeer gering. Ook de gereserveerde opstelling van de banken en andere financiële instellen spelen hierbij een rol, verklaart de NVM.

De makelaar signaleren in de varkens- en pluimveehouderij dat de agrarische sector grip probeert te krijgen op de totale keten. 'Daarmee wordt de afzet gereguleerd en kunnen de risico’s in de agrarische sector worden enigszins beperkt. Anderzijds trachten afnemers uit de keten, door agrarische bedrijven aan te kopen, invloed te krijgen op de productie', meldt de NVM dinsdag in een verklaring.

Ook kunnen de ammoniakrechten van stoppende bedrijven interessant zijn en een positief effect hebben op de verkoop van varkenshouderijen. Ammoniakrechten worden - zo merkt de NVM - veelal gekocht om een uitbreiding die reeds heeft plaats gevonden in het kader van de Natuurbeschermingswet ‘zeker te stellen’, voordat de PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) in werking treedt.

Door recente uitspraken van de Raad van State over saldering in het kader van de Nb-wet-vergunning, alsmede het wel of niet nodig hebben van een Nb-wet vergunning, worden er volgens de NVM meer Nb-wet vergunningen aangevraagd. Deze kunnen in geval van uitbreiding vaak alleen maar worden verleend, zo stelt de NVM, indien ammoniakrechten van elders worden aangekocht. Dit is nu vaak nog mogelijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden