Gratis bezwaarprocedure

WOZ-premie ligt acht keer te hoog in agrosector

2 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

De manier waarop gemeenten de WOZ-waarde van een agrarische bedrijf bepalen, rammelt aan alle kanten. Agrarische ondernemers betalen hierdoor gemiddeld tot acht keer teveel WOZ betalen, stelt Previcus Vastgoed. Ook is de OZB voor agrarische objecten onevenredig hoog. Om de problemen aan de kaak te stellen en een betere procedure af te dwingen, is Previcus een initiatief gestart waarbij ondernemers gratis bezwaar kunnen maken tegen de WOZ-taxatie.

Gemeenten nemen vaak niet de moeite het agrarisch bedrijf te bezoeken bij het bepalen van de WOZ-waarde, maar berekenen de waarde op basis van een standaard tabel uit de landelijke taxatiewaarde. Volgens Previcus Vastgoed, marktleider op het gebied van WOZ-taxaties, kan op basis van de landelijke taxatiewaarde slechts een globale inschatting worden gemaakt en blijven veel zaken onbelicht. 'Achterstallig onderhoud, asbest, maar ook beperkte uitbreidingsmogelijkheden blijven buiten beschouwing in de taxaties. Daarnaast blijkt uit verschillende gerechtelijke uitspraken dat de taxatiewijzers van de gemeente vaak niet of nauwelijks aansluiten op de veranderende agrarische markt', zegt Previcus-directeur Michel Uyen.

Niet alleen veel zaken blijven buiten beschouwing, maar er worden ook veel zaken ten onrechte meegenomen in het bepalen van de WOZ-waarde. Bij het waarderen van agrarische objecten moet rekening worden gehouden met vrijstellingen. Naast de bekende cultuurgrondvrijstelling, die bepaald dat alle gronden die bedrijfsmatig worden geëxploiteerd niet in de taxatie mogen worden meegenomen, is er ook de werktuigvrijstelling.

‘De Wet WOZ zegt dat werktuigen moeten worden vrijgesteld. Een goed voorbeeld zijn melkrobots of luchtwassers. Ook deze werktuigen dienen vrijgesteld te worden en mogen niet worden meegenomen in de heffingsgrondslag. Toch constateren wij regelmatig dat werktuigen ten onrechte zijn meegenomen in de waardebepaling waardoor de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld, zegt Uyen.

Gemiddeld betaalt een bedrijf ongeveer vier tot acht keer zoveel belasting per 1.000 euro WOZ-waarde

Door bepaalde zaken onterecht niet mee te nemen in de WOZ-taxatie en andere zaken juist ontrecht niet vrij te stellen, kan de WOZ-premie van bedrijven snel oplopen. ‘Gemiddeld betaalt een bedrijf ongeveer vier tot acht keer zoveel belasting per 1.000 euro WOZ-waarde’, stelt van Uyen.

De WOZ-belasting kan echter ook te hoog uitvallen doordat gemeenten het woonhuis ontrecht meenemen in de taxatie. ‘Veel agrarische bedrijven zijn in gebruik als woning. De gemeente moet bij de aanslagoplegging de woongedeelten vrijstellen en dit geldt ook voor de tuingrond bij de woning’, zegt Uyen.

‘Gemeenten passen deze vrijstelling echter niet goed toe,’ gaat Uyen verder. Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch stelde Previcus in 2014 in het gelijk over dit onderwerp. ‘Het kan dus zijn dat de WOZ-waarde niet te hoog is vastgesteld maar dat de agrarisch ondernemer wel teveel belasting betaald’, zegt Uyen. Omdat de problemen van te hoge bepaalde WOZ-waarden aan et toenemen zijn, is Previcus een initiatief gestart om gratis bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Pieter 2 Maart 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grondmarkt/artikel/10862375/WOZ-premie-ligt-acht-keer-te-hoog-in-agrosector]WOZ-premie ligt acht keer te hoog in agrosector[/url]
Als elke stoppende boer de woz waarde voor zijn erf kon krijgen van de gemeente, zouden er toch veel aan de gemeente verkocht worden.
antifiscus 2 Maart 2015
Aan de andere kant mag je bedrijfsgebouwen afschrijven tot de helft van de WOZ waarde dus als deze verhoogd wordt, heb je een fiscale aftrekpost waarvoor je niets hoeft te doen. In goede jaren telt dit in de meeste gevallen harder door dan een kleine verhoging van de WOZ.
a.pekkeriet 2 Maart 2015
antifiscus, hoe lager de WOZ hoe meer je af kunt schrijven.
Zandboer 3 Maart 2015
Verder is het ook het beginbedrag voor waterschapsheffingen, dus hoe lager hoe beter vaak.
frans 4 Maart 2015
wat klagen jullie toch allemaal ,je kunt heel eenvoudig via een bureautje gratis bezwaar maken ik doe dit al vele jaren en iedere keer met succes
gelijktijdig is dit ook weer heel triest want dat betekent dat we nog nooit een goede rekening hebben gehad ,m.a.w ze doen bij die gemeente,s maar wat.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden