DCA Marktrapport Rente

Banken laten geldpersen overuren draaien

25 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Zo goed als zeker. Dat was de overtuiging op de financiële markten eerder dit jaar over het beleid van de Fed, de Amerikaanse centrale bank. Die ging in juni de officiële rente verhogen van 0 procent naar 0,25 procent. Een trendbreuk, want dat was de eerste renteverhoging sinds 2006 geweest. De Fed besloot echter zijn kruit droog te houden in de zomer.

Op het rentegebied is een andere situatie ontstaan

Dé reden was dat de Amerikaanse economie 2015 niet goed is begonnen. De economie kwam in het eerste kwartaal bijna tot stilstand en de Amerikaanse banenmachine, die tot dan toe op volle toeren draaide, stokte. Dat waren geen omstandigheden waarin de Fed de rente wilde verhogen. Na juni kwam echter het ene bewijs na het andere dat het dipje uit de eerste maanden van dit jaar een tijdelijke verkoudheid was, die bovendien over was.

En dus was het wachten op de vergadering van het rentecomité van de Fed in september, waar dan wel de renteverhoging zou worden aangekondigd. Ook die verwachting is echter niet uitgekomen. In september vergaderde ook het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB). Net als bij de Fed leverde die vergadering bewijzen, op basis waarvan we kunnen concluderen dat er op het rentegebied een andere situatie is ontstaan.

In het Marktrapport Rente, getiteld 'Geldpersen maken overuren' voor de tweede helft van 2015, gaan we dieper in op de mogelijke gevolgen voor de rente op de korte en wat langere termijn. Daarbij wordt het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse centrale bank Fed doorgelicht. De periodieke rapporten worden gepubliceerd door DCA in samenwerking met Edin Mujagic, monetair econoom en specialist in het beleid van de centrale banken.

Het rapport is verstuurd naar houders van de DCA-markabonnementen Akkerbouw Pro, Melk & Voer Pro, Varkens & Voer Pro en Grondstof Analyse Premium. Heeft u geen abonnement en wil ook groot het naadje van de kous weten in de ontwikkelingen van de rente, klik dan hier voor het downloadcentrum.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden