Beleggers pushen grondwaarde

Oost-Duitse akkerbouw rendabele investering

25 Juli 2013 - Redactie Boerenbusiness

De landbouw blijft voor beleggers buiten de agrarische sector aantrekkelijk. Vanwege de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt en de positieve vooruitzichten in de landbouw worden vooral akkerbouwbedrijven in Oost-Duitsland als een rendabele investering gezien. Dat blijkt uit onderzoek van het Thünen-instituut

In Oost-Duitsland ligt het prijsniveau nog steeds aanzienlijk lager dan in de oude deelstaten. Uit het onderzoek naar de aankoop van aandelenbelangen in landbouwbedrijven door niet-agrarische investeerders in vijf verschillende regio’s kwam naar voren dat beleggers met kapitaal zich in agrarische bedrijven willen kopen, doorgaans een meerderheidsbelang nastreven en daarmee bedrijfsovername met het volledige ondernemersrisico aangaan. 

Bij 38 procent van de onderzochte Oost-Duitse bedrijven gaat het om ondernemers zonder agrarische banden waarbij zij de enige of grootste eigenaren zijn. Meestal zijn dit lange termijn investeringen. Met de interesse van externe investeerders wordt de toch al zware concurrentie in agrarisch onroerend goed verder versterkt. Dit draagt bij aan de waarde van landbouwgrond in 2011; een prijsstijging van 19 procent in de nieuwe deelstaten en 9 procent in de oude.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Bouwland is iets minder duur geworden

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden