Opheffen grondkamers

Liberalisering basis van nieuw pachtstelsel

17 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

De huidige pachtregeling dat de afgelopen decennia tot een tweeslachtig systeem is verworden, is op den duur onhoudbaar en moet fundamenteel worden herzien. Dat stelt professor Willem Bruil in zijn evaluatie van het pachtstelsel.

Aan de ene kant is er de reguliere pacht met veel dwingendrechtelijke bescherming voor de pachter en aan de andere kant de geliberaliseerde pacht met nauwelijks bescherming voor de pachter en grote contractvrijheid. ‘Regulier is te regulier en liberaal is te liberaal’, vindt Bruil die meent dat de geliberaliseerde pacht dan ook de reguliere pacht verdringt. Dat maakt het pachtstelsel op den duur onhoudbaar.

Bruil stelt dan ook voor om de huidige pachtregeling fundamenteel te herzien, want er is in de landbouw nog steeds behoefte aan de figuur pacht, maar beide pachtvormen kunnen niet de basis zijn voor een nieuw systeem. Zijn belangrijkste aanbeveling is een nieuwe pachtregeling met als uitgangspunt dat pachters en verpachters zoveel mogelijk in staat moeten worden gesteld hun zaken onderling te regelen. ‘Dat betekent liberalisering, maar wel met twee restricties. Waar nodig bescherming voor de pachter en ten tweede waar mogelijk stimuleren van duurzaam grondgebruik.’

De professor formuleerde de volgende kernpunten van het nieuwe stelsel. Pachtovereenkomsten voor hoeven voor de duur van minimaal 25 jaar, voor los land en gebouwen minimaal 6 jaar, tenzij er bijzondere omstandigheden zijn. Bruil wil goedkeuring door de grondkamer laten vervallen en daarmee de grondkamers opheffen. Bijzondere bedingen in pachtovereenkomsten moet schriftelijk worden vastgelegd. Hij wil af van pachtprijsbeheersing, maar wil wel een systeem om tot redelijke pachtprijzen te komen.

Verder is de pachter bevoegd tot wijziging van de bestemming, inrichting en gedaante. Hij wil onderverpachting toestaan. Indeplaatstelling en medepacht geldt alleen voor hoeves. Het voorkeursrecht pachter vervalt. Ook is er geen tussentijdse ontbinding van de pachtovereenkomst mogelijk, tenzij er onvoorziene omstandigheden in het spel zijn. Ten slotte acht hij bijzondere pachtovereenkomsten niet meer nodig.

Voor bestaande pachtovereenkomsten zal een ruime overgangsregeling moeten worden opgesteld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Pachtprijzen
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden