RVOB volgt markt

Hoge pachtprijs maakt windenergie onnodig duur

24 April 2014 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Onevenredig hoge pachtprijzen maken windenergie onnodig duur. Dat meldt de NOS na onderzoek naar de tarieven van het Rijksvastgoed- en Ontwikkelingsbedrijf (RVOB), de dienst die Rijksgrond beheert. 

Exploitanten van windturbines betalen particuliere grondeigenaren voor iedere windmolen jaarlijks tussen de 35.000 en de 50.000 euro pacht. Omdat het vaak om langdurige contracten gaat kunnen pachtsommen tot wel een miljoen euro per windmolen oplopen. De prijzen zijn afgeleid van de pacht die het Rijk rekent voor grond voor windmolens. 

De RVOB stelt in een rapport uit 2013 dat het marktconforme prijzen moet rekenen en met particuliere grondeigenaren moet concurreren. Daaruit kan worden afgeleid dat de boer en andere grondbezitters daar op worden aangekeken.

GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil dat minister Kamp onderzoek gaat doen naar de dure grond voor windparken. Volgens haar verdwijnt daardoor veel subsidiegeld in de zakken van grondspeculanten en drijft de overheid de prijs van windenergie onnodig op.

In 2023 moet Nederland 16 procent duurzame energie opwekken. Dat is nu nog 4 procent en komt daarmee onder aan de lijst met landen die werken naar duurzame energie. Donderdag praat de Tweede Kamer over het plan om in 2020 minstens 14 procent van de elektriciteit schoon op te wekken, met onder meer 6000 megawatt aan windenergie. De weerstand tegen windmolens groeit echter. De Stichting Windmolenklachten overhandigt een overzichtskaart aan de Kamerleden waarop de 135 actiegroepen en belangenorganisaties staan vermeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Pachtprijzen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Leonardo 24 April 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10849090/Hoge-pachtprijs-maakt-windenergie-onnodig-duur]Hoge pachtprijs maakt windenergie onnodig duur[/url]
Typisch onze overheid. Willen wel "duurzaam" maar het moet ook weer niet te makkelijk worden. Heb zelf geïnvesteerd in zonne-energie, en probeer nu eens aanspraak te maken op de vergoeding voor je geleverde stroom. De "slimme meter" propaganda vertelt maar halve waarheden en je leverancier wast zijn handen in onschuld. Slecht geregeld door onze (R)overheid.
Westbrabander 24 April 2014
Doordat plaatselijke overheden en actiegroepen de windmolens tegen houden blijft het aantal plaatsen waar het wel mag schaars en daardoor gaat de prijs omhoog, simpel. Leuk voor degene waar het wel mag, jammer voor degene waar het niet mag.
Bas 24 April 2014
Als het te duur word bouw je toch gewoon geen windmolen.De expploitanten willen iets waar de eigenaar geen zin in heeft, nou dan moet je betalen zo werkt dat.
Molenaar 25 April 2014
Typisch gevalletje oorzaak en gevolg omdraaien. De roverheid laat de burger via belastingconstructies een hoge prijs voor de groene stroom betalen. Hierdoor willen exploitanten graag molens plaatsen. Daarom bieden ze veel geld voor een schaarse molenplaats of de grondeigenaar gaat zelf exploiteren.
Nu is veel grond van de domeinen. Pachters willen graag die grond voor weinig pachten van de domeinen en vervolgens verhuren voor relatief veel geld aan exploitanten. Logisch dat domeinen als grondeigenaar van de bestemmingswijziging mee wil profiteren.
Dit maakt de stroom niet duurder, die was al duur. Het gaat alleen nog om het verdelen van de inkomsten.
Als de stroomvergoeding lager was zou een klein deel van de projecten niet door gaan, maar bij de meeste projecten zou er slechts minder te verdelen zijn en zou de grondeigenaar nog steeds akkoord gaan.
Het is net als in de huizenmarkt. Als er meer bouwgrond beschikbaar is dan dat er vraag naar huizen is dan zakt de prijs van bouwgrond heel snel.
En Leonardo, als je je begeeft op iets waar je geen verstand van hebt (kunt hebben) is een goede adviseur geld waard.
wim 8 Mei 2014
Lees ik het goed dat een eigenaar 50.000 euro ontvangt per jaar?
Ik hoor dat landbouwgrond nu al 30.000 kost per hectare wat ik bijzonder veel vind, doch zo'n windmolen op je hectare is wel 200 % rendement per jaar. Geef mij maar een windmolentje ipv verpachten aan de boer voor een paar eurotjes per jaar op mijn hectare.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden