Oost-Duitsland duurste

Duitse pachtprijs stijgt bijna 20 procent in 4 jaar

15 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

Duitse pachters hebben de jaarlijkse pachtprijzen in vier jaar tijd met gemiddeld 19,1 procent zien stijgen. Dat schrijft het Duitse Federaal Bureau voor de Statistiek: Destatis. Een hectare cultuurgrond kost dit jaar gemiddeld 243 euro. In Mecklenburg-Vorpommern is de prijsstijging het sterkst, maar is de grond niet het duurste. Die vind je je in Noordrijn-Westfalen. Dat schrijft Top-Agrar op hun website.

De grote akkerbouwgebieden in Oost-Duitsland hebben te maken met de grootste stijgingen in landkosten. Voor een hectare cultuurgrond in Mecklenburg-Vorpommeren betaal je dit jaar 202 euro. Dat is bijna 34 procent meer ten opzichte van vier jaar geleden. Schleswig-Holstein steeg met bijna 24 procent, tot 363 euro per hectare en Brandenburg steeg 23,5 procent tot 121 euro per hectare.

De duurste grond vind je in het westen van Duitsland. De pachtprijs in Nedersaksen ligt op 376 euro, een stijging van ruim 22 procent in vier jaar tijd en op 385 euro in Noordrijn-Westfalen. Dat is een stijging van 13,2 procent.

In Hessen en Baden-Württemberg liggen de prijsstijgingen lager, met 1,3 en 9,6 procent. Daar betalen pachters dit jaar 153 euro/ha voor grond in Hessen en 216 euro/ha voor grond in Baden-Württemberg. In totaal wordt in Duitsland bijna 8,8 miljoen hectare akkerbouw- en grasland gepacht. Het meeste hiervan is bestemd voor de akkerbouw. In totaal zo’n 5,6 miljoen hectare.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden