Veel onzekerheid

Lage gewasprijs zet rem op Britse grondaankopen

28 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Waren de Britse makelaars in de eerste helft van dit jaar nog in een jubelstemming, voor de tweede helft van 2014 verwachten zij een flinke daling in de aankoop van landbouwgrond. Dat heeft een aantal oorzaken, waarvan de lage marges als gevolg van lage gewasprijzen het grootste gevolg is. Ook de vele onzekerheden omtrent het aankomende GLB-besluit schrikken kopers af.

Tijdens de eerste helft van dit jaar steeg zowel de prijs als het aanbod van landbouwgrond in Groot-Brittannië. Vooral de prijs voor akkerbouwgrond van goede kwaliteit steeg. De groei, van 9,8 procent, is zelfs vier keer hoger dan die van de duurste percelen in het centrum van Londen. Daar steeg de prijs slechts met 2,5 procent. Dat schrijft makelaarskantoor Savills in hun kwartaalvisie op de Britse grondmarkt.

Als gevolg van de stijgende prijzen wordt meer land aangeboden, alhoewel het aanbod klein blijft. Het zijn vooral kleine bedrijven die de handdoek in de ring gooien. Ook het mooie voorjaar heeft hier aan bijgedragen. Tijdens de eerste helft van 2014 werd één procent meer grond aangeboden dan in 2013. Wordt alleen naar Engeland gekeken, dan ligt de groei op drie procent. Vooral in mei en juni is veel grond verkocht. In totaal veranderde ruim 33.000 hectare van eigenaar. Vooral in het oosten van Engeland werd meer gehandeld (plus 87 procent) en in het zuidwesten (plus 43 procent). In het noorden van Engeland werd juist flink minder land verkocht (min 45 procent).

Inmiddels zijn de gewasprijzen flink gedaald en de kosten juist gestegen. Savills verwacht daarom voor de tweede helft van dit jaar in Groot-Brittannië geen groei meer. Volgens de makelaars zijn het vooral niet-agrarische ondernemers die de meeste grond kopen. In totaal zijn zij goed voor 85 procent van alle aankopen! Ondanks dat de hoogte van leningen op Britse bedrijven steeg werd hierdoor niet meer grond verkocht.

Niet alleen voor de rest van dit jaar, maar ook voor 2015, verwacht Savills minder interesse in grondaankopen. Naast dalende gewasprijzen draagt de CAP reform (Common Agricultural Policy - ofwel GLB) hier aan bij. Vooral grote graanbedrijven worden getroffen door de vergroeningsmaatregelen. Verder wordt verwacht dat de rente zal stijgen. Aankomend jaar vinden in Groot-Brittannië verkiezingen plaats. Dit heeft wellicht een neveneffect op de markt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Bert 28 Juli 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grondmarkt/artikel/item/10855101/Lage-gewasprijs-zet-rem-op-Britse-grondaankopen]Lage gewasprijs zet rem op Britse grondaankopen[/url]
85% wordt gekocht door niet-agrarische bedrijven. Gegarandeerd dat er straks sprake is van een grondbubbel lijkt me
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Nieuws grond

Agrarische grondprijs stijgt met ruim 7 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden