Jonge boeren voorrang

Duitsers beperken prijsstijging op grondmarkt

1 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

Duitsland wil stijgingen van de koop- en pachtprijs van landbouwgrond gaan beperken. Dit om een brede spreiding van grondbezit en te behouden en te bevorderen. Hiermee wordt voorkomen dat individuele personen of bedrijven een te dominante marktpositie op de regionale grondmarkt krijgen. Dat blijkt uit berichtgeving op Topagrar

De werkgroep grondmarktbeleid wil ook dat boeren in de toekomst bij de verwerving van grond voorrang op andere belangstellenden krijgen. Tegelijkertijd moet hiermee worden zeker gesteld dat jonge boeren toegang tot grond behouden en zowel overname als ook de vestiging van bedrijven wordt vergemakkelijkt. Verder moet het niet-agrarisch gebruik worden verkleind. Om dat mogelijk te maken is het noodzakelijk om marktgegevens over landbouwgrond en de daarmee gepaard gaande transparantie te verbeteren. 

Aanleiding voor het voorstel zijn de stijgende prijzen van koop- en huurland. Ook de toegenomen producentenprijzen en het groeiende landgebruik voor niet-agrarische doeleinden spelen een rol. De staat erkent dat de rechtstreekse betalingen ten dele hebben geleid tot druk op de huurprijzen en op de grondmarkt. Hetzelfde geldt voor de opwekking van elektriciteit uit biogas in het kader van de regeling hernieuwbare energie. Ten slotte heeft ook de duurder geworden overdrachtsbelasting op de aankoop van grond invloed. 

In Oost-Duitsland heeft de aanpak met tenders sinds 2007 de markttransparantie vergroot en daarmee aan de prijsstijging op de lokale grondmarkt bijgedragen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden