Positief over varkens en melk

Nederlandse agrifood gaat dit jaar weer groeien

26 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Rusland deelde met het handelsboycot een onverwacht harde klap uit aan de Nederlandse agrifood-sector. ABN Amro laat in haar sectorprognose weten dat de naweeën de sector over de eerste helft van 2015 nog parten blijven spelen. Toch gaat de bank uit van een lichte groei, dankzij de export.

Positief zijn  vooruitzichten voor varkens, pluimvee en de zuivel

Over 2014 profiteerde de primaire sector van het groeizame weer, maar verwerker en handel ondervonden veel hinder van het Russische handelsboycot. Uiteindelijk werkte dit ook door in de resultaten van de primaire sector. Die kreeg te maken met een forse rendementsdaling.

Over 2015 voorziet de bank weer lichte groei van het agrifood-complex. Hier wordt wel rekening gehouden met de naweeën van het Russische handelsboycot. Die naweeën bestaan dan uit overaanbod vanuit de primaire sector. Tegelijk kan de export een 'boost' krijgen door de relatief zwakke euro.

Positief zijn de vooruitzichten voor de varkenssector, pluimveesector en de zuivelsector. Pluimvee profiteert van de honger naar goedkoop vlees, waar de varkenssector profiteert van export buiten Europa. Zowel in 2015 als in 2016 wordt er lichte groei in deze sectoren voorzien.

Van de zuivelindustrie wordt gezegd dat deze doordendert. Ook hier moet de sector het van vraag buiten Europa hebben. Azië en Afrika zorgen voor de goede perspectieven. Al met al zijn de vooruitzichten overwegend goed. Zelfs de voedingsmiddelengroothandel die over 2014 een dipje kende vindt over 2015 weer de weg omhoog.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

agrifood
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden