Boerenbusiness Mestmarkt

Stijging ophaalbijdragen mest niet de oplossing

4 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Het mooie weer bood na een week met zeer beperkte uitrijd-mogelijkheden weer kansen om de draad op te pakken in het mestinjecteren. Het aanwenden van mest laat door alle nattigheid dit voorjaar diepe sporen na.

Hoewel het uitrijden dit voorjaar nog niet ten einde is, laat een tussentijdse balans wel zien dat vooral de afzet van vleesvarkensdrijfmest het dit voorjaar moet ontgelden.

Intensieve zoektocht naar plaatsingsruimte voor zowel rundvee- als varkensdrijfmest

Insiders geven deze week, explicieter dan vorige week, aan dat ook de afzet van rundveedrijfmest niet zonder slag of stoot verloopt. In de noordelijke regio’s met concentraties aan grote melkveebedrijven, moeten veehouders nog veel mest kwijt, waar op het eigen bedrijf geen ruimte voor is. Afzet hiervoor is - ondanks de pré die deze mestsoort heeft ten opzichte van vleesvarkensdrijfmest - niet zomaar gevonden.

Het effect van dit alles is dat de ophaalbijdragen een sterke neiging tot stijgen hebben. Hoewel dit in een markt van vraag en aanbod heel erg voor de hand ligt, biedt het in de kern van de zaak niet de oplossing. Simpelweg omdat het geen plaatsingsruimte creëert. Een oplossing voor dit voor Nederland immense probleem lijkt ver weg. 

Wilt u de mestnoteringen wekelijks per mail ontvangen? Meld u dan hier aan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Paul 4 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10869571/Stijging-ophaalbijdragen-mest-niet-de-oplossing]Stijging ophaalbijdragen mest niet de oplossing[/url]
Inderdaad, gewoon kwestie van vraag en aanbod, niks mis mee.
Toontje 4 Mei 2016
Klopt, als je nog meer voor mest vraagt gaat niemand meer leveren !
Blijkbaar heeft de schrijver van dit stukje ook nog niet helemaal in de gaten dat de meeste vleesvarkenshouders verplicht een groot gedeelte van de mest moeten verwerken, deze mest komt niet meer bij akkerbouwer terecht
Snel 4 Mei 2016
Veel vleesvarkenshouders leveren de mest al niet eens meer aan, verwerken `t met een mobiele scheider. dunne fractie wordt zelf aangewend of naar een biologische verwerker. Druk is sneller van de markt dan gedacht of je moet de druk kunstmatig in stand houden wat in meerdere vakbladen gebeurd.
filosoof 4 Mei 2016
De wens is de moeder van de gedachte
Abonnee
boereke 4 Mei 2016
Goede vleesvarkensmest is meer dan 13 euro waard waarom dan bij betalen?
En waarom een akkerbouwer in zuiden meer bij betalen dan akkerbouwer in Groningen!
Abonnee
Vrij grof 6 Mei 2016
Zal wel met transportkosten te maken hebben of zo!
speklap 6 Mei 2016
mest is in het zuiden al goedkoper af te zetten dan in het oosten en noorden, dit door mestverwerking, en goede mogelijkheid om dikke fractie te exporteren, mest verwerken voor 18 eur per ton daarna en 45% van de fosfaat verkopen voor 1,30 per kg kom ik gemiddeld uit op 15 euro per ton. en niet meer afhankelijk van een regenbuitje meer of minder
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden