Alternatieven niet rond

Sleepvoetverbod 1 januari 2019 van kracht

23 Mei 2018 - Niels van der Boom - 9 reacties

Het verbod op de sleepvoetbemester treedt op 1 januari 2019 officieel in werking. Dat laat landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer weten. Dit voorjaar was er veel te doen om het zogenaamde sleepvoetverbod. Met 1 jaar vertraging komt die er nu toch.

Met het naderende bemestingsseizoen maakten loonwerkers en veehouders op klei- en veengrond zich begin dit jaar druk om het sleepvoetverbod. Die zou op 1 januari in werking treden. Ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) had geen antwoord en maakte de zaak zelfs nog ingewikkelder door op Twitter een datum van 16 februari te communiceren. Dit werd vervolgens haastig weer ingetrokken. Vervolgens bleef het stil.

Duidelijkheid
Minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) geeft woensdag 23 mei eindelijk duidelijkheid middels een Kamerbrief. Het verbod komt er: per 1 januari 2019. Dit is afgestemd met de staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat. Het verbod geldt voor de aanwending van drijfmest op klei- en veengrond.

Het sleepvoetverbod komt voor uit de Overeenkomst Generieke Maatregelen in het kader van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). In 2014 werd er een uitzondering opgenomen voor gebruik van de sleepvoetbemester in combinatie met een sleepslangsysteem. Voor het verpompen van de drijfmest wordt namelijk water bijgemengd. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de ammoniakemissie wordt beperkt.

Deze wijziging is echter nooit doorgevoerd, omdat er geen alternatieven waren. Inmiddels heeft het ministerie nog 3 alternatieven voor de reductie van ammoniakemissie toegestaan. Deze zijn meegenomen in het concept van de vrijstellingsregeling. De notificatieprocedure bij de Europese Commissie was echter niet voor 2018 gereed. Ook is de controleerbaarheid onvoldoende geborgd. Dit is namelijk niet met het oog te beoordelen.

Controleerbaarheid
De komende maanden moet duidelijk worden welke technieken de sector wil inzetten, zo schrijft Schouten. Het verbod is daarom opgeschort tot 1 januari 2019. Alleen de controleerbare alternatieven worden uiteindelijk ingevoerd. De wijziging in het Bgm maakt deel uit van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn. Dit najaar wordt het onderwerp naar verwachting besproken in het parlement.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Jpk 23 Mei 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10878631/sleepvoetverbod-1-januari-2019-van-kracht][/url]
En alweer een handvat om de prijs van de fosfaat rechten scherp te laten dalen
bella 23 Mei 2018
? ik zie het verband niet maar jij wil vast nog rechten kopen.
Ae 23 Mei 2018
Haha, dat denk ik ook..
Abonnee
mt 23 Mei 2018
Het is allemaal wat..!! ik ga wat anders doen, hebben het helemaal gehad met melkvee houden in nederland.
Kees N 23 Mei 2018
Als dit besluit is genomen op basis van de ammoniakemissie metingen in Vredepeel, dan is dat een heel kwalijke zaak en dient het besluit terug gedraaid te worden. maar ja zolang het schip van staat kant nog wal raakt blijft het varen.
Abonnee
info 23 Mei 2018
Het is weer zover het zal eens een 5 jaar rustig zijn in regelgevingland wanneer houd het op met al die wijzigingen en controles en begrijp heel goed dat er velen zijn die het dik zat zijn en denken om maar zo snel mogelijk te stoppen , ook de overheid moet in Brussel eens het achterste van zijn tong laten zien.
theo 23 Mei 2018
Deze tante heeft nergens verstand van , er blijft geen weidevogel meer over!
De beste manier is zo als vroeger met de ketsplaat, is ook veel beter voor
pieren en wormen werking in de grond !
Maar daar heeft ze helemaal nog nooit van gehoord.!!!
En de boeren overal van wat er verkeerd gaat de schuld geven !
Jpk 25 Mei 2018
Het rivm schrijft dat hier dat vredepeel anders berent wordt
Jpk 25 Mei 2018
Moet zijn berekent
Westbrabander 27 Mei 2018
Mest over de grond laten lopen is heel wat beter voor bodemleven dan injecteren. Deze minister is anti biodiversiteit.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden