Opgave voor melkveehouders

Ammoniakwinst verbeteren en verzilveren

19 April 2013 - Redactie Boerenbusiness

Nu gelden er vaak op provinciaal niveau al eisen aan de ammoniakuitstoot. Voor bedrijven in de nabijheid van Natura 2000-gebieden wordt het echter noodzaak om hier verbeteringen te halen willen ze in de toekomst kunnen groeien, maar ook andere doen er goed aan rekening mee te houden. 

Woensdag werd bekend dat de veehouderij, veelal melkveehouders, de opgave krijgen om 10 kiloton minder ammoniak uit te gaan stoten. "De helft komt ten goede van de melkveehouder en de andere helft ten goede van de natuurgebieden", licht Kees Romijn, van LTO melkveehouderij toe. Helemaal onverwacht komt dit niet want er wordt al lang gepraat over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Per 1 januari 2014 moet de PAS op papier staan waarmee de vergunninglening aan boeren weer op gang kan komen.

"De maatregelen moeten genomen worden op het gebied van voer, mest en management, waaronder stallenbouw", zegt Romijn. Hij geeft aan de resultaten bij Koeien en Kansen middels BEX een reductie opleverde van 30 procent bij de uitstoot van ammoniak.

BEX noemt Romijn tevens als manier om erachter te komen waar een melkveehouder nu staat op het gebied van ammoniak. Verder zijn er namelijk nog weinig tools om te achterhalen wat de uitstoot van een bedrijf is. Romijn snapt ook wel dat een reductie van 30 procent niet voor iedereen haalbaar is, maar het geeft wel aan wat er kan.

Bij mest wordt er vooral gekeken naar de technieken voor mestaanwendig, terwijl management en stallenbouw weer wat lastiger zijn. "Er is al een groep melkveehouders die de stallen aan de hand van de maatlat Duurzame Veehouderij gebouwd hebben. Hier gaat het in theorie om 30 procent van de nieuwbouw." Over stallenbouw is nog veel discussie, maar er kan wel steeds meer. Het is volgens de voorman van de melkveehouderij zaak de dingen "te verbeteren en verzilveren."

"Kan niet bestaat niet." Nu is het vooral zaak voor bedrijven in de nabijheid van Natura 2000-gebieden, die hopelijk voor de zomer bekend worden, aan de ammoniakopgave te voldoen, maar dat betekent niet dat de rest van de sector niets hoeft te ondernemen. Romijn wijst er op dat wanneer de sector na 2015 door wil gaan ook zij stappen moeten zetten. In enkele provincies, waaronder Brabant, moeten melkveehouders bijvoorbeeld al aan aanvullende maatregelen voldoen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden