Lastige weercapriolen

Beierse melkveehouders zien winst wegstromen

24 Juli 2013 - Redactie Boerenbusiness

Een verhoging van de melkprijs betekent niet direct meer marge, zo ondervinden de boeren in Beieren. Samen met Nedersaksen is het de belangrijkste zuivelregio van Duitsland. Ze ondervinden veel hinder van hogere voer- en energieprijzen, maar ook van de weercapriolen. Doordat de meeste bedrijven de koeien permanent binnen hebben staan is het effect van voer- en energieprijzen groot.   

In Beieren kregen de melkveehouders van januari tot juni voor de melk gemiddeld 34,65 cent per kilogram.  Dit was 4,4 procent meer dan over de eerste helft van 2012.

De Beierse melkveehouders hebben over de eerste helft van 2013 hun grondstof duurder weten te verkopen. De Vakbond voor Melkveehouders (VMB) stelt op basis van voorlopige berekeningen dat producenten van melk bij 4,0 procent vet en 3,4 procent eiwit, zonder nabetalingen, van januari tot juni gemiddeld 34,65 cent voor de melk ontvangen hebben. Dit is 1,5 cent of 4,4 procent meer dan over de eerste helft van 2012. Bij biologische melk steeg de prijs gemiddeld 1,25 cent tot 43,25 cent per kg.

De VMB noemt als oorzaak van de hogere prijzen de lager melkaanvoer in Duitsland en internationaal, tegenover een grotere vraag vanuit de export. Hierdoor stegen de zuivelnoteringen wat het mogelijk maakt om meer melkgeld uit te keren. Volgens de VMB wijzen alle signalen niet op veranderingen voor de tweede helft van 2013. Hierdoor wordt er rekening gehouden met een verdere stijging van de melkprijs. 

De hogere melkprijs staat echter in de schaduw van hogere productiekosten en weercapriolen die het melkveehouders moeilijk maken. Zo liggen prijzen voor energie en krachtvoer dusdanig veel hoger dat dit de verhoging van de melkprijs opheft. Het is te hopen dat een verdere verhoging van de melkprijs niet alleen de kosten compenseert, maar ook voor winst zorgt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Beieren
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden