Prijs import omhoog

Boterimport Frankrijk met een derde omhoog

3 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness

Frankrijk was altijd al een netto-importeur van boter, maar over 2013 is het land nog afhankelijker geworden van de import. Deze nam met ruim een derde toe. Kaas zette de grootste plus neer bij de export, terwijl de import wat afnam.

Frankrijk is een netto-importeur van boter. In het verloop van 2013 is het handelstekort toegenomen. De boterinvoer nam over de eerste zeven maanden met 35,8 procent toe tot 90.000 ton. Tegelijkertijd daalde de export met een derde tot 33.000 ton.

Zo kan het gebeuren dat de import van 18.700 ton van januari tot juli gestegen is naar  57.000 ton. Ook van boterconcentraat heeft Frankrijk meer geïmporteerd dan geëxporteerd. Over het algemeen daalde de Franse export in diverse productcategorieën. 

Bij de belangrijkste productgroep- kaas- was ondanks de krappere melkaanvoer wel een duidelijke stijging van de export waar te nemen. Hier pluste de afzet met 5,9 procent tot 400.525 ton. Ook de exporten van verpakte drinkmelk, weipoeder en volle melkpoeder namen toe.

In totaal verdiende Frankrijk van januari tot en met juli 5.351,8 miljoen euro aan de export van zuivel, terwijl de import ze 2.586,2 miljoen euro kostte. De waarde van de export steeg met 2,9 procent flink minder dan de waarde van de importproducten, welke 11,8 procent duurder werden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Zuivelbusiness

Botermarkt vertoont zich zwakker dan roommarkt

Analyse Zuivelbusiness

Waarom de ECB zich kan vastklampen aan boterprijs

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden