13 zuivelbedrijven geweerd

EZ bevestigt tijdelijke exportstop zuivel Rusland

10 December 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het ministerie van Economische Zaken heeft dinsdag bevestigd dat 13 Nederlandse zuivelbedrijven tijdelijk niet meer naar Rusland mogen exporteren. Het gaat onder meer om dochterbedrijven van FrieslandCampina en Leerdammer. Het verbod gaat 19 december in. 

De stillegging van de export volgt nadat de Russische inspectie in oktober al had gewezen op tekortkomingen bij de bedrijven. De Russische inspectiedienst Rosselkhoznadzor heeft vooral kritiek op het feit dat de voedsel- en warenautoriteit (NVWA) de controle uitbesteedt aan een privaat gecertificeerd bedrijf, het Centraal Orgaan Kwaliteitsaangelegenheden Zuivel (Cokz). Zij zien liever dat rijksambtenaren de controles uitvoeren. De kans dat dit in de toekomst gaat gebeuren is na een overleg maandagavond met de betrokken partijen een stuk groter geworden. 

Uiterlijk 15 december moet Nederland hierover uitsluitsel geven aan Rusland. Op die datum moet de NVWA ook alle Nederlandse zuivelbedrijven hebben doorgelicht om te zien of ze voldoen aan de Russische eisen. De bedrijven hebben tot 5 februari de tijd om verbeteringen door te voeren. Zodra de bedrijven weer aan de eisen voldoen, mogen ze weer exporteren. Volgens berichten in de media zou het gaan om Leerdammer, DOC Kaas en FrieslandCampina. 

Nederland is niet het enige land waar de Russen exportbeperkingen voor de zuivelindustrie hebben opgelegd. Eerder dit jaar kregen Litouwse en Duitse zuivelbedrijven het ook al aan de stok met de Russische inspectiedienst Rosselkhoznadzor.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
van der wind 10 December 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/item/10840650/EZ-bevestigt-tijdelijke-exportstop-zuivel-Rusland]EZ bevestigt tijdelijke exportstop zuivel Rusland[/url]
Vandaag een dierenarts gesproken die in Rusland vorige week een bedrijf met 2000 koeien moest begeleiden ivm vruchtbaarheid.
Elke koe zei hij die daar afkalfd krijgt daar een week lang excenell gespoten wat hier allang verboden isivm. resistentie.
Ook werden alle koeien tochtig gespoten en Fertagil bij inseminatie.
Hoezo voedselveiligheid,deze melk zou in Nederland direct gesepareerd worden,Poetin probeert de Eigen tekortkomingen te maskeren ten kosten van alles.
Ik heb gezegd
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden