Overheid neemt keuring over

Stevige ingrepen kabinet in vleessector

11 Juni 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het kabinet gaat de controles in de vleessector flink aanscherpen. Hierbij neemt de overheid de vleeskeuring weer in eigen hand, gaat zij fraude aanpakken en moeten vleesbedrijven een gedragscode ondertekenen en kunnen zij zelf aansprakelijk worden gesteld. Hiermee wil het kabinet fraude in de vleesketen tegengaan en de voedselveiligheid extra borgen.

Dat schrijven staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken en minister Schippers van Volksgezondheid dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsvrouwen pleiten ook voor een verscherping van importcontroles en modernisering van Europese regelgeving. De maatregelen volgen op het al ingezette plan van aanpak om de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) als toezichthouder anders in te richten en financieel en organisatorisch te versterken.

Hiermee neemt het kabinet vrijwel alle aanbevelingen over van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV), die op verzoek van Dijksma onderzoek deed naar risico"s in de vleesketen. De OVV concludeerde onder meer dat het systeem dat de veiligheid van vlees moet borgen, niet werkt zoals beoogd en zich niet richt op fraude. Verder schiet de hygiëne bij de slacht tekort en maken private partijen en publiek toezicht hun verantwoordelijkheid onvoldoende waar, zo schrijven de bewindsvrouwen.

Daarom wordt er met het bedrijfsleven een gedragscode ontwikkeld om onder meer deugdelijk bestuur vast te leggen in de vleessector. Verder krijgt onderlinge private aansprakelijkheid van bedrijven in de vleesketen een grotere rol. Door contracten conformeren bedrijven zich aan afspraken over kwaliteit, veiligheid en integriteit. Wanneer bedrijven hier niet aan voldoen, volgen sancties of zelfs verwijdering van bedrijven uit het zogenoemde private kwaliteitssysteem, waarschuwt het kabinet.

De keuring en de toezicht op de vleesketen komt weer volledig te liggen bij de overheid. ’Een ingrijpende maatregel, zowel organisatorisch als financieel. Er mag geen enkele discussie bestaan over de borging van volksgezondheid en voedselveiligheid’, schrijven Dijksma en Schippers in een verklaring. Ook willen zij dat de controles op importvlees beter moeten wordne uitgevoerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Leny Bakker 10 December 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10851985/stevige-ingrepen-kabinet-in-vleessector][/url]
Beste mensen, Het wordt vooral eens hoog tijd dat alle mensen zich bewust worden, wat het eten van vlees, dus m.a.w. het eten van dieren, teweegbrengt op het leven van deze dieren. Niet iedereen heeft in de gaten, dat het gewoon marteling is. Na een kort en ellendig leven op transport te worden gezet om op lugubere wijze geslacht te worden. Angst bij deze dieren en zeker niet altijd pijnloos. Tijd voor bezinning. Hoe is het mogelijk dat je dat nog op je bord wilt hebben. Het is schaamteloos. Er moet (nog) meer bewust wording komen, dus artikelen in kranten, bladen en op Radio en TV. Met van mij een diervriendelijke groet, Leny Bakker.
wien bemelmans 11 December 2017
Beste Leny Bakker hoe kom jij aan die verhalen hoe slecht de dieren het hebben
volgens mij alleen van horen zeggen want
als je ooit op een paar bedrijven was geweest
kijken had je niet zo,n rare instelling van
hoe de dieren het hebben.ze hebben een luxe
leven bij de boeren,dat ze geslacht moeten
worden is nu een maal zo wij gaan ook dood.
volgens mij ga je te veel om met de mensen
van wakker dier enz.partij van de dieren.en andere haters jammer vind ik dat.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden