Aanbod fors gedaald

Volle melkpoeder schiet omhoog bij GDT

4 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

De internetveiling van de Global Dairy Trade (GDT) heeft een reuzensprong gemaakt tijdens de veiling van 3 februari. De waarde steeg gemiddeld met maar liefst 9,4 procent. De grote stijger tijdens deze veiling is volle melkpoeder. Maar ook boter, rennat casein en magere melkpoeder weten te stijgen.

Door deze stijging van bijna tien procent komt de waarde uit op 3.042 dollar per ton. Omgerekend naar euro’s is dit 2.659 euro per ton. De stijging heeft vooral te maken met het fors gedaalde aangeboden volume. De afgelopen weken was deze al erg laag en inmiddels is deze nog verder gedaald. Het verkochte volume is met ruim 3.000 ton gedaald ten opzichte van de vorige veiling waardoor deze op 28.000 ton uitkomt.

Volle melkpoeder heeft opnieuw een grote stempel gedrukt op de Global Dairy Trade. Dit product is met 19,2 procent gestegen. Naar aanleiding van de droogte die in Nieuw-Zeeland heerst werd deze stijging enigszins verwacht. Vorige week maakte Fonterra namelijk bekend 25.000 ton minder volle melkpoeder aan te bieden op de Global Dairy Trade tijdens de komende zes maanden.

19,2

procent

is de waardestijging van volle melkpoeder tijdens deze veiling

De waarde voor volle melkpoeder komt hierdoor uit op 2.874 dollar, of 2.514 euro per ton. Daarnaast zijn de contractprijzen voor maart en april met respectievelijk 26 en 21 procent gestegen. Dit gegeven in combinatie met de heersende droogte in Nieuw-Zeeland betekent dat het voorlopig niet de laatste stijging is voor volle melkpoeder. Fonterra was opnieuw de enige aanbieder van volle melkpoeder.

Karnemelkpoeder (BMP) daalt voor de tweede veiling op een rij, waardoor het de bodem nog niet achter zich weet te laten. Door een afname van bijna een halve procent noteert BMP 2.436 dollar, of 2.130 euro per ton. De contractprijzen laten een wisselend beeld waardoor het de vraag is op BMP op korte termijn de bodem achter zich weet te laten. BMP werd aangeboden door Fonterra en Arla. Arla kondigde vorige week aan op korte termijn ook lactose aan te bieden tijdens de GDT.

Magere melkpoeder weet ook behoorlijk te stijgen. Een toename van 6,7 procent laat de waarde stijgen tot 2.598 dollar, of 2.272 euro per ton. Dit is de hoogste notering sinds 16 september van het vorige jaar, waardoor bodemvorming tot een serieuze mogelijkheid behoort. Desondanks was de prijs 12 maanden geleden nog bijna twee keer zo hoog dan nu.

De contractprijzen noteren eveneens positief. Het eerste contract, dat voor april dit jaar staat, is gemiddeld met 8,1 procent gestegen in prijs. Magere melkpoeder werd tijdens deze veiling aangeboden door Amul, Arla, Fonterra en Land’O’Lakes.

Boter stijgt alweer voor de zevende veiling op een rij

Boter is eveneens gestegen. Een toename van 6,1 procent brengt de waarde voor boter op 3.783 dollar, of 3.307 euro per ton. Het betekent alweer de zevende stijging op een rij voor boter. Deze trend is ook terug te zien in de Nederlandse markt. Gezien de contractprijzen lijkt het er op dat boter ook de volgende veiling gaat stijgen. Evenals bij volle melkpoeder werd ook boter enkel door Fonterra aangeboden.

De twee grote verliezers tijdens deze veiling zijn AMF en cheddar. AMF daalde met 5,4 procent tot 4.067 euro, of 3.556 dollar per ton, cheddar daalde zelfs met ruim elf procent waardoor het is afgezwakt tot 2.636 dollar, of 2.306 euro per ton. Voor AMF betekent dit de tweede daling op een rij na vijf stijgingen die daar aan vooraf gingen. Cheddar is door deze daling zo ver afgezakt dat dit zelfs de laagste notering is sinds het product vanaf juli 2011 wordt geveild bij de GDT.

Rennat Casein stijgt voor de vijfde keer op een rij tot 8.776 dollar per ton, wat neerkomt op 7.677 euro per ton. Dit betekent een toename van 7,7 procent ten opzichte van de vorige veiling. Gezien de contractprijzen kunnen er zeker nog een aantal stijgingen volgen. Weipoeder werd niet aangeboden tijdens deze veiling.


 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Zuivelbusiness

Kaasprijzen stevig onderuit op Global Dairy Trade

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Analyse Zuivelbusiness

Zwakke Global Dairy Trade met laagste afzet in jaren

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden