DCA Markt Pro Inside

Reuring bij kaas zet prijzen omhoog

19 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het is zoeken naar kaas op de vrije markt en dat resulteert vrij onverwacht in leven op de kaasmarkt. Uit een analyse van DCA Melk blijkt dat er door de reuring op de markt flink hogere prijzen gemaakt kunnen worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Europa exporteerde over 2014 ongeveer 8 procent minder kaas. Tegen de achtergrond van het wegvallen van de Russische markt oogt het als een bescheiden daling. Echter voor het komende jaar wordt er op flink meer melk gerekend, wat vroeg of laat een toename van de kaasproductie inhoudt. Die acht procent kan dan verder gaan oplopen en het zijn juist de laatste kilo's die het verschil tussen winst en verlies bepalen.

Zover is het nog niet. Het scenario van vandaag de dag staat daar lijnrecht tegenover. Goede vraag en een lagere kaasproductie hebben de voorraden zover uitgeput dat het hard zoeken is naar kaas. De lage kaasproductie lijkt het resultaat van een hogere productie van melkpoeder en boter in combinatie met een lager dan verwachte melkaanvoer. Ook de export wordt als goed omschreven. 

Zo kan het dat voor de eerder verkochte kaas een prijs genoemd wordt van 2,60 euro per kilo, maar aan de bovenkant een prijs gemaakt kan worden van 2,80 euro per kilo. Een enkeling breekt zelfs door de 2,90 heen en zet een bedrag van 2,95 euro neer. In vijf weken tot zes weken tijd is er ongeveer 70 cent bij de kaasprijs opgeteld. Voor kaas een indrukwekkende prijsstijging.

De stemming op de kaasmarkt wordt als vast omschreven en heeft de potentie om dit nog tot na de Pasen vast te houden.

Iets wat ook opgaat voor cheddar en mozzarella. Beide producten vinden goed hun weg op de wereldmarkt. Cheddarprijzen worden nog eens gesteund door de winter in Ierland, waardoor amper product aangeboden wordt. De onderkant van de prijs ligt op 2,90 euro tegen een bovenkant van 3,00 tot 3,20 euro. 

Opmerkelijk genoeg wordt er vanuit de Britse en Ierse hoek voor verder weg product tegen lagere prijzen aangeboden. Hier geldt echter, net zoals op de verdere zuivelmarkt, dat de handel afwacht op wat er komen gaat.

  

 

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden