Flinke plus bij rundveemest

Record volume mest over de weg vervoerd

4 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

In 2014 slaagden loonwerkers er in een recordvolume aan mest over de weg te vervoeren. Uit de cijfers van Dienst Regelingen (DR) blijkt dat het sinds 2006 niet meer voorgekomen is dat een dergelijk groot volume over de weg vervoerd is.  

In 2014 verplaatsten diverse partijen ruim 26 miljoen ton mest over de weg. Een plus van 7,9 procent ten opzichte van 2013. In vergelijking met 2006 is het zelfs een stijging van 60,9 procent.

18,6

procent

meer mest vanuit rundveehouders

Hoewel er meer mest over de weg verplaatst is geldt dat niet voor de kilogrammen fosfaat en stikstof. De vraag naar armere mest maakt dat het aantal kilogrammen fosfaat met 6,8 procent kon toenemen tot 121,9 miljoen kilogram fosfaat. Het aantal kilogrammen stikstof steeg met 2,7 procent tot 185,7 miljoen kg.

Het mag geen verbazing zijn dat de grootste stijging voor rekening komt van melkveehouders. Die kregen het afgelopen jaar te maken met een nieuw mestbeleid in combinatie met uitbreiding van de veestapel. In totaal werd er 9,7 miljoen ton mest verplaatst, een plus van 18,6 procent in vergelijking met 2013. Ten opzichte van 2010 is dat een toename van ongeveer 39 procent.

In tegenstelling tot rundveemest daalde het volume aan varkensmest. Hier wordt een min neergezet van 0,9 procent, waarmee het volume uitkomt op 10,1 miljoen ton mest. De plussen van de laatste jaren zijn daarmee deels verdwenen en het volume aan mest ligt weer rond het niveau van 2010. Het aantal kilogrammen stikstof ligt zelfs onder het volume van 2010. Varkenshouders zijn nog altijd de grootste leveranciers van mest, gevolgd door rundveehouders.

Kleine verschuivingen waren er bij de afnemers van mest. Zo nam het volume niet bepaald met 27,8 procent toe tot 3,6 miljoen ton. Akkerbouwers nemen met een aandeel van 24,3 procent nog altijd de meeste mest af gevolgd door intermediaire bedrijven met een aandeel van 23 procent. Op drie komen nog altijd de graasdierbedrijven (13,5 procent) en export sluit de rij met een aandeel van 9,7 procent. Ondanks een plus van meer dan 10 procent neemt export nog steeds een relatief klein aandeel van de mest af.     

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden