Calculatie van CBS

Meer koe in de wei, minder uitstoot ammoniak

12 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Het permanent op stal houden van het melkvee leidt tot een hogere uitstoot van ammoniak dan de koeien in de wei laten. Bij vermenging van mest in de stal zorgen chemische processen voor een hoge ammoniakuitstoot, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in kaart gebracht.

8

kilogram

meer ammoniak per koe levert permanent opstallen op

Bij het uitrijden van de mest uit de stal komt opnieuw ammoniak vrij. Het gebruik van een ligboxenstal zonder beweiding levert daardoor volgens het CBS ruwweg 8 kg ammoniak per melkkoe meer, dan wanneer de koeien ’s winters op stal staan en in de zomer dag en nacht worden geweid.

In 2013 bedroeg de ammoniakuitstoot uit de landbouw 120 miljoen kg. Als de koeien in 2013 hetzelfde aantal weide-uren hadden gehad als in de jaren negentig was de ammoniakuitstoot 3,7 miljoen kg (3 procent) lager uitgevallen. Als de weidegang toeneemt tot 80 procent, zoals onlangs als in de melkveewet door staatssecretaris Sharon Dijksma is geformuleerd, vermindert de ammoniakemissie met 0,5 miljoen kg ten opzichte van 2013.

Als het opstallen doorgaat en in 2025 tweederde van de melkkoeien het hele jaar op stal staat, neemt de ammoniakemissie volgens het CBS met 2,6 miljoen kg toe ten opzichte van 2013.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Achterhoeker 12 Mei 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10863670/Meer-koe-in-de-wei,-minder-uitstoot-ammoniak]Meer koe in de wei, minder uitstoot ammoniak[/url]
Alleen jammer dat je door de nieuwe regels verplicht bent om ze weer langer op te stallen
piet 12 Mei 2015
Sharon Dijksma kun je dit mischien wijs maken, maar in de praktijk zal bij weidegang minstens zoveel ammoniak vrijkomen, zij enigszins vertraagd, zowel in ammoniakvorm of indirect door omzetting van nitraat in nitriet oa door verteringseffecten van de zode en in de zode van organismen, bij gedegen onderzoek zal dit ook blijken, commerciel belang en politiek bepalen de rekenmethodes!
Peter 18 Mei 2015
Het stikstofverhaal wordt nu weer versmald tot ammoniak. Het stikstofverhaal is toch breder!? Bij weidegang heeft de mest in de wei een veel lagere werkingscoëfficiënt. Dat betekent ook hier verliezen en dus een lagere benutting van de beschikbare nutriënten.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden