Prijs verder omhoog

Drinkmelk melkkoe voor Australië

5 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

In Australië hebben ze hoge verwachtingen van de zuivelexport, maar die worden over seizoen 2014/15 niet waargemaakt. Lichtpuntjes zijn rauwe melk en de weiproducten. Magere melkpoeder vangt de klappen op, zo blijkt uit de cijfers van Dairy Australia. 

-12,3

procent

daalt de waarde van de zuivelexport 

Over de gehele periode van juli tot april komt de export van zuivelfabricaten uit op 624.416 ton. Een minimale plus van 2,4 procent. De waarde van de zuivelexport daalde echter met 12,3 procent en komt uit op 2,35 miljard Australische dollar. Wat aangeeft dat de zuivelsetor een grote som geld misloopt. 

De grootste waardedaling komt ten goede aan volle melkpoeder (WMP). Een verlies van 47,7 procent zet de waarde terug naar 282 miljoen Australische dollar. Vorig seizoen was volle melkpoeder nog de nummer twee in de top drie van beste zuivelfabricaten, dit seizoen leveren er drie catogeriën meer geld op. Na volle melkpoeder daalde de waarde van boter het meest en werd een verlies weggezet van 27,9 procent. Net zoals bij volle melkpoeder is het verlies een combinatie van een lagere prijs en een lager afgezet volume. 

Van magere melkpoeder (SMP) nam de afzet wel toe. Die pluste met 31,9 procent tot 154.287 ton. Ondanks het hoger afgezette volume werd er niet meer geld aan deze tak van sport verdiend. Een schamel plus van 0,1 procent zet de waarde op 0,58 miljard Australische dollar. Wat van magere melkpoeder het belangrijkste exportproduct maakt.

Het zijn de relatief kleine productgroepen melk en wei waar de plussen gehaald worden. Zo nam de export van melk met 35,3 procent toe, maar steeg de waarde met 37,4 procent. De weiproducten konden bij de export een plus van 2,5 procent wegzetten, bij een waardestijging van 4 procent. Samen vertegenwoordigen wei en melk ongeveer een kwart van de zuivelexport.

Alles bij elkaar worstelen ook de Australische exporterende zuivelbedrijven met de uitdagende markt. Enig verschil met diverse Europese landen is dat het merendeel van de omzet in Australië nog altijd gehaald wordt op de binnenlandse markt, hierdoor is het effect op de melkprijs veel kleiner.       

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden