Sector groeit, kennis vereist

Australische zuivelsector roept om Brits arbeid

30 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Meer geschoolde arbeid, dat heeft de Australische melkveehouderijsector nodig om de groei aan te kunnen. In dit land wordt vooral gevraagd om Brits en Iers arbeid, zo publiceert Dairy Global in een persbericht.

Australië kent 6.300 melkveehouders, waarvan een groot gedeelte groeiende is. Vrijwel elk bedrijf telt tussen de 2 en 5 werknemers. Uit onderzoek blijkt echter dat 80 procent van de melkveehouders moeite heeft met het vinden van geschoold agrarisch personeel. Het tekort wordt een steeds groter probleem.

80

procent

van de melkveehouders in Australië heeft moeite met het vinden van geschoold personeel

De Australische overheid  probeert de melkveehouders te helpen door makkelijker een visum te verschaffen aan buitenlanders die in de agrarische sector aan het werk willen. Uiteraard zitten er wel strenge eisen aan. Zo moet zij geschoold zijn op agrarisch gebied en vijf jaar werkervaring hebben in de sector. De Australische melkveehouders kunnen enkel een buitenlandse werknemer krijgen, zodra er eerst gedurende een periode van zes maanden is geprobeerd om een lokale werknemer te vinden. Dit doet de overheid om de werkgelegenheid van het eigen bevolking te beschermen.

De Aussies vestigen de hoop vooral op Britten en Ieren. Dit heeft een aantal redenen. Allereerst is het voor Britten en Ieren  haast niet mogelijk om een goed inkomen te generen in de melkveesector, waardoor zij deze veehouders probeert te prikkelen om naar Australië te komen. Steeds meer Britse melkveehouders stoppen met de bedrijfsvoering in eigen land. Tevens hebben de Britse, Ierse en Australische melkveehouderij veel dingen gemeen. Zo doen alle drie landen veelal aan weidegang en aan de hand van wereldwijde beurzen wordt er veel kennis gedeeld.

Als laatste gaf de Australische overheid aan dat het land ook open staat voor startende melkveehouders. Het land ziet nog altijd veel potentie in de markt voor zuivel. Australië kan zich onderscheiden in goedkope grond en weinig opstartkosten. De laatste jaren zijn er al meerdere Nieuw-Zeelandse veehouders die verhuisden naar Australië.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden