DLV Advies calculeert

Grondgebondenheid treft driekwart melkveeboeren

17 November 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De nieuwe regels voor grondgebodenheid hebben gevolgen voor driekwart van de Nederlandse melkveebedrijven, verwacht DLV Advies. Zij moeten volgens de organisatie extra grond genereren en/of een hoger BEX-voordeel (excretie van stikstof en fosfaat) realiseren. 

Dat blijkt uit de rekenregels voor grondgebondenheid die Martijn van Dam, de nieuwe staatsecretaris van Landbouw, afgelopen vrijdag publiceerde. Hoeveel extra grond nodig is, is volgens DLV Advies afhankelijk van de intensiteit van het bedrijf en de groei in aantallen dieren. Bij minder dan 20 kilo fosfaatoverschot per hectare is geen extra grond nodig, oordeelt DLV.

Van 20 tot 50 kilo fosfaatoverschot mag maximaal 75 procent van de extra geproduceerde kilogrammen fosfaat worden verwerkt. Voor de overige kwart moet extra grond worden betrokken. Bij een fosfaatoverschot van 50 kilo of meer mag maximaal 50 procent van de groei worden verwerkt worden. Voor de andere helft is extra grond nodig, aldus DLV Advies.

Het bedrijf heeft een rekenvoorbeeld samengesteld, naast een gratis tool. Een bedrijf met een fosfaatoverschot tussen de 20 en 50 kilo, die groeit van 80 koeien in 2014 naar 100 koeien in 2016 en 32 ha grond in gebruik heeft, moet gemiddeld ruim 2,5 hextra grasland of 4 ha bouwland extra hebben ten opzichte van 2014. De exacte hectares extra benodigde grond is afhankelijk van de fosfaattoestand op de grond.  Bedrijven met een fosfaatoverschot die niet gegroeid zijn in aantallen dieren, maar wel minder grond hebben ten opzichte van 2014 moeten ook extra grond genereren om aan de regels te voldoen.

In de Gecombineerde Opgave van 2016, moeten de extra hectares grond worden opgenomen. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk inzicht te krijgen in de benodigde hectares grond, vindt DLV Advies. Door minder jongvee aan te houden of een hoger BEX-voordeel te halen is de hoeveelheid extra benodigde grond te beperken, laat de organisatie weten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
stammie 17 November 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10866834/Grondgebondenheid-treft-driekwart-melkveeboeren]Grondgebondenheid treft driekwart melkveeboeren[/url]
Ik denk dat bijna alle bedrijven last krijgen van grondgebondenheid.
Veel bedrijven die in verleden grondgebonden waren zullen dat mede door verlaging fosfaatnormen per ha. in nabije toekomst niet meer zijn. Verder zullen voor de grondgebonden bedrijven met pachtgrond de pachtkosten gaan stijgen door meer druk op grond. Ook zie je nu al dat veehouders in overschotgebieden grond kopen in regio's met lagere veebezetting/grondprijs dit gaat in toekomst veel meer gebeuren. Met andere woorden alle boeren die er voor pleiten dat grondgebondenheid een belangrijke plek krijgt in de regelgeving snijden zich zelf in de vingers.... Of je moet binnen nu en 10 jaar van plan zijn grond te verkopen natuurlijk.
kobus 18 December 2015
Nog even en de hobby boer met opfok houd meer over dan de melkveehouder
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden