DCA Melk & Voer Inside

Notering boter valt op tussen rode cijfers GDT

18 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

Zelfs de grootste optimisten op de zuivelmarkten moeten toch een beetje tandenknarsend kijken naar de resultaten van de laatste Global Dairy Trade (GDT) dinsdag. Een veildag met een gemiddeld resultaat: een prijsdaling van 7,9 procent.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Mondiaal is daarvoor ook voldoende melk beschikbaar. Weliswaar daalt de melkproductie in NIeuw-Zeeland, maar de groeiende melkplas van de Europese Unie kan dit verlies van naar schatting 5 procent aan het einde van het melkseizoen down under ruimschoots compenseren. Niet voor niets wordt in Nieuw-Zeelandse media naar aanleiding van de laatste veildag van de GDT de vraag opgeworpen of Fonterra in het huidige marktgesternte de prognoseprijs van 4,60 NZ dollar per kg milk solid (20,41 euro per 100 kg bij 4 procent) voor dit seizoen kan handhaven.

Volle melkpoeder leverde op de afgelopen GDT het meeste in: gemiddeld 11 procent tot 2.013,12 euro per ton. Weliswaar ligt de grootste daling op de korte termijn, 13 procent op het januari 2016 contract, maar ook de volgende maandcontracten tot en met mei noteren flinke verliezen. In mei bijvoorbeeld een min van 8,7 procent. Fonterra was de enige aanbieder.

Signaal dat koopkracht niet sterk is
 

Ook magere melkpoeder laat een soortgelijk beeld zien, zij het in een iets beperkter prijsdaling van gemiddeld 8,1 procent tot 1734,77 euro per ton. Maar ook hier noteren de maandcontracten een dikke min. Daarbij werden magere melkpoeders van aanbieders als met name Amul en Arla niet verkocht of tegen de startprijs van de hand gedaan, een signaal dat de koopkracht niet bijster sterk is.

Andere dalers waren Rennat Casëine met 4,4 procent tot gemiddeld 4920,34 euro per ton, karnemelkpoeder (BMP) met 1 procent tot 1710,40 per ton, melkvet (AMF) met 5,9 procent tot 3214,62 euro per ton en cheddar met 5 procent tot 2693,53 euro per ton. 

Als enige zuivelproduct klom de prijs van boter omhoog. Na vier veildagen van prijsdalingen herstelt de boterprijs zich dinsdag op de GDT met een plus van 5,6 procent tot 2538,89 euro per ton. De beweging is gelet op de neerwaartse trends bij de andere zuivelproducten tegendraads, zeker ook omdat boter over alle maandcontracten tot en met mei 2016 procentueel stevige plussen tot net over de 8 procent laat noteren. Dit kan onder meer te maken hebben met het aanbod, doordat Fonterra als enige aanbieder van boter voor de veiling liet weten minder boter aan te bieden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden