Door inzet stille reserves

Melkveehouder kan via fiscus uit rode cijfers blijven

3 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

Melkveehouders die het jaar 2015 met verlies dreigen af te sluiten, kunnen dit met enkele fiscale slimmigheidjes voorkomen. De ondernemers kunnen hierdoor een besparing tot 4.000 euro per persoon realiseren, zo heeft Accon avm becijferd.

Dit kan door gebruik te maken van de afgenomen belastingdruk en ledencertificaten van FrieslandCampina om te zetten naar ledenobligaties vast of participaties van ForFarmers om te zetten in certificaten.‘Bij een lagere winst is er sprake van een geringe belastingdruk. Als je in de rode cijfers schiet, betaal je vaak helemaal geen belasting over je bedrijfsresultaat. Hierdoor loop je wel een aantal fiscale voordelen, zoals heffingskortingen, mis', licht Tom Terwel, agrarisch adviseur bij Accon avm toe.

Van belang is om de gewenste hoogte van de winst te bepalen

Om toch aanspraak te maken op die voordelen en tegelijkertijd het voordeel van geringe belastingdruk te behouden, is het volgens hem raadzaam om na te gaan of je stille reserves kunt inzetten om zo het bedrijfsresultaat positief te beïnvloeden. Terwel: ‘Bij een gering bedrijfsresultaat tot 10.000 euro hoef je in de meeste gevallen geen belasting te betalen. Stel je hebt 10.000 euro verlies geleden, dan is er een ruimte van 20.000 euro om aanwezige latente belastingclaims veilig te stellen.’

Door met stille reserves, zoals ledencertificaten van FrieslandCampina of participaties van ForFarmers, de winst naar gewenste hoogte te brengen, betalen ondernemers hier op een later tijdstip volgens Accon avm geen belasting meer over. Op deze manier benutten zij volgens Terwek alsnog alle fiscale faciliteiten, dit ondanks de tegenvallende bedrijfsresultaten.

Dat kan een besparing tot 4.000 euro per persoon opleveren. Terwel: ‘Om gebruik te kunnen maken van alle fiscale voordelen, is het van belang om de gewenste hoogte van de winst te bepalen. Met de winstprognose is dit goed in beeld te brengen.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Agribusiness

Nederlandse agroreuzen in woelig vaarwater

Nieuws melk

Lactoferrine uit én zonder melk FrieslandCampina

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden