Grote categorie groeiers

Steeds vaker melkveebedrijf onder bijzonder beheer

25 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 13 reacties

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de Dutch Dairy Board (DDB) gaan op audiëntie bij paus Franciscus om de problemen in de melkveehouderij aan te kaarten, maar hoe staat de sector er nu echt voor? De melkprijs is inderdaad lager, maar het zijn met name de fosfaatrechten die ondernemers de das omdoen. 

'Over 2015 klopte ongeveer 10 tot 15 procent van onze melkveehouders bij ons aan, omdat er problemen waren met de liquiditeit', zegt Marijn Dekkers, sectormanager veehouderij bij de Rabobank. Wat neerkomt op ongeveer 2.250 melkveehouders. Dan kan het gaan om een te klein tekort wat vrij eenvoudig opgelost kan worden tot grotere financiële problemen. 

In 2015 hebben ondernemers veelal met de buffer van 2014 de zaken goed op kunnen vangen, maar dit jaar wordt het spannend

'Wij signaleren een groeiende categorie van onze leden die onder bijzonder beheer komen te staan, zegt Harm Wiegersma, voorman van de NMV, welke tevens betrokken is bij de regiegroep fosfaatrechten. Bijzonder beheer houdt in dat een ondernemer onder curatele komt te staan, waarbij er nog een kans is om uit de problemen te komen. 'Hieronder bevindt zich een grote groep ondernemers die de laatste jaren uitgebreid heeft.'

Dekkers beaamt dat naarmate de melkprijs langer op een laag niveau blijft staan de problemen toenemen. 'In 2015 hebben ondernemers veelal met de buffer van 2014 de zaken goed op kunnen vangen, maar dit jaar wordt het spannender.' Nu het voorjaar voor de deur staat en de kosten weer gaan stijgen houdt Dekkers er rekening mee dat er toch wat ondernemers bij de bank gaan aankloppen. Over aantallen of percentage onder bijzonder beheer doet Dekkers geen uitspraken.

'Teleurstellend', noemt Dekkers het, dat de duidelijkheid over de fosfaatrechten op zich laten wachten. Wiegersma houdt de lippen stijf op elkaar over de besprekingen binnen de regiegroep. Hij geeft wel aan dat uiteindelijk staatssecretaris Martijn van Dam het laatste woord heeft, want 'die moet een voorstel indienen wat zowel door de Tweede als de Eerste Kamer heen komt.'

De voorzitter van de NMV erkent wel dat het door verschillende zaken die spelen het voor diverse ondernemers lastig wordt om extra financiering te krijgen. Zo zijn nog lang niet alle ondernemers die bij de Deutsche Bank zaten gewisseld van bank. Zolang ze niet investeren is er niets aan de hand, maar hebben ze extra financiële middelen nodig dan moeten ze op zoek naar een andere bank. Toch is het niet ondenkbaar dat veel ondernemers bij een generieke korting rechten moeten bijkopen of koeien afstoten. Zelfs daarover doet Wiegersma geen uitspraken. 

Tot Van Dam met een voorstel komt betekent het onzekerheid voor ondernemers, maar ook voor banken. Iets wat zijn weerslag heeft op de dagelijkse gang van zaken op de bedrijven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
13 reacties
Ten vregelaar 25 Januari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10867806/Steeds-vaker-melkveebedrijf-onder-bijzonder-beheer]Steeds vaker melkveebedrijf onder bijzonder beheer[/url]
Bij dit aantal genoemd in het bericht worden boeren niet meegeteld die een betalingsachterstand bij voerleverancier en loonwerker hebben.......
cornelis 25 Januari 2016
waarom zijn ze groter geworden kunnen ze niet rekenen dan de markt overspoelen met melk dat betekend een lagere prijs
Alexis 25 Januari 2016
Ja juist Cornelis, boeren moeten niet groter willen, meer werk, meer kosten en een lagere melkprijs. En waar doen ze het voor? Immers is er eens een keer een goed jaar dan moeten ze belasting betalen of infesteren. Beide keren zijn ze het geld kwijt. De groeiers, die na 1 april 2015 zijn gegroeid die hebben er voor gezorgt dat de Nederlandse boeren door het fosfaatplafond zijn gegaan, dan moeten ze die maar aanpakken.
Alexis 25 Januari 2016
Ja juist Cornelis, boeren moeten niet groter willen, meer werk, meer kosten en een lagere melkprijs. En waar doen ze het voor? Immers is er eens een keer een goed jaar dan moeten ze belasting betalen of infesteren. Beide keren zijn ze het geld kwijt. De groeiers, die na 1 april 2015 zijn gegroeid die hebben er voor gezorgt dat de Nederlandse boeren door het fosfaatplafond zijn gegaan, dan moeten ze die maar aanpakken.
Jan 29 Januari 2016
Helemaal gelijk cornelis en Alexis.
Ik denk dat die mensen nog gelijk krijgen, die het altijd over lompe boeren hebben.
Want slimheid en tactisch handelen is wel heel erg ver te zoeken bij de nieuwe generatie boeren, O, Sorry,, (lompe boeren)..
Sens 30 Januari 2016
Inderdaad die boeren die met lomp verstand maar hebben uitgebreid, hebben gezorgd voor een lage melkprijs. Onze dank daarvoor. Dat er maar snel een schifting mag komen/ontstaan tussen de lompe boeren en diegene die met gezond verstand aan het boeren zijn en dit ook gaan overleven! (alleen deze tijd is niet zo leuk op deze manier)
hervé 30 Januari 2016
ja maar alexis, het is wel juist hetgeen je zegt, maar de boeren rekenen zo niet: de melkprijs heeft de boer niet in de hand,want je kunt de boeren niet bundelen dat ze met zijn allen minder produceren om een betere melkprijs te krijgen. er zullen er altijd zijn die niet in de pas lopen. Boeren zijn concurrenten van elkaar; er moet maar eens wat grond verkocht worden in uw buurt, dan weet je maar welke uw "collegas" zijn. dus wat zegt de boer: als de melkprijs zakt moet ik meer koeien houden om evenveel melkgeld over te hebben om alles af te betalen
schoenmakers1 30 Januari 2016
zou het zo ver uit de hand gelopen zijn als de regering niet overal beperkingen op had, nu rook men de kans iets te doen, we werden al 30 jaar in toom gehouden, zoals bij zoveel mensen die willen werken momenteel, als je een stapje extra zet wordt je gestraft, niet alleen met de melk(superheffing), ook de chauffeurs(rijtijdenwet).
De mensen die vooruit willen hebben enkel plichten, en als ze een beetje buiten de lijntjes lopen staan hier onwezenlijke straffen op.

Uitkeringstrekkers hebben enkel rechten, moet de straffen er eens op naslaan als deze mensen s`nachts een bijklussen als dief.

Met onze regering aan het bewind zal het nooit goed komen, ze moeten mensen van goede wil belonen, en niet steeds met extra regels en kosten belasten
pietje 30 Januari 2016
Laat die fosfaatrechten er maar snel komen. En terug naar het aantal koeien van 2014.
Grote stal gebouwd? Pech
Anders had je ook melkquotum moeten kopen maar daar is op gewacht met het gevolg dat er meer melk is gekomen en de prijs is gezakt.
Als er niks gebeurt gaat het helemaal fout in Nederland
Geloof maar van mij dat wij in Nederland niet bekwaam zijn om zonder beperkingen te boeren.
Beter wat koeien minder en een goede melkprijs dan je zelf kapot werken en geen droog brood kunnen verdienen
Gerard 30 Januari 2016
Bijzonder beheer is ook iets van deze tijd onnodig en brengt de boer niks en de bank niet alleen extra kosten
De relatie manneger van voor deze tijd kon het gewoon ook heel goed af misschien wel beter
Groeien is het tover woord van de economie maar het is niks meer als huizen bouwen aan een doodlopende straat als hij vol is moet er een huis bovenop tot gevolg?
De landbouw kan nooit met de industrie in vergelijk gesteld worden want zei zitten met een product wat opgegeten moet worden dat kan niet meer als de mensen vol zitten plus het is bederfelijk tv e.d kan je oneindig door blijven verkopen en ja dan kan je naar de groei kijken.
Dit weten ze in Canada en hebben daar een oplossing voor gevonden maar de nederlanders komen er en ze verkrachten het systeem .
Frankrijk weten ze het ook maar doet het systeem nog niet zijn volle uitwerking
Groei is een dodelijk woord in de landbouw economie
De vraag is werken we om te leven of leven we om te werken
Er werd een opmerking gemaakt over groeiers verpesten de melk prijs en dit klopt maar diegene die het zegt moet verrekte goed bij zich zelf naar denken en een spiegel voor houden of zei zelf niet in verleden met de in voering superheffing in dezelfde positie hebben gezetten
Duitsland kan deze opmerking ook naar nederland plaatsen dat de nederlanders de oorzaak is van de lagere melkprijs vanwege de derogatie
timer 30 Januari 2016
je moet groeien om het toch het zelfde verdienen

de regering heeft lopen slapen en hun hebben groen licht gegeven om te groeien en iedereen heb de kans kunnen nemen of niet.
nu moeten er knopen door gehakt worden of beter gezegd branden worden geblust dat kunnen ze niet

ik zeg nederlandse boeren en buitenland gewoon hard in actie komen laat iedereen maar weten dat we er ook zijn dat zonder ons geen eten is ook in arme landen
en dat iedere keer naar de boeren wijzen hun hebben gedaan het is wel keer klaar nu gewoon hard op treden alle boeren zie maar aan de franse collegas
geert 30 Januari 2016
Er komen binnen een paar jaar nog heel wat bedrijven te koop met nieuwe stallen,er zijn nu al loonwerkers die failliet gaan om dat ze het geld niet binnen krijgen van de melkveehouders ,mag de curator nu het geld innen van die melkveehouders. Een goede melkprijs laat nog wel even op zich wachten. Straks komen er ook wel fosfaatrechten te koop.
Abonnee
boereke 31 Januari 2016
Denk dat door melkveewet meer bedrijven in problemen komt,in 2012 duidelijkheid geven was voor iedereen beter geweest.
Het is toch al jaren bekend dat melkveehouderij een fosfaatplafon heeft ,is mede door sector ingesteld.
Gerard 31 Januari 2016
Fosfaat plafond?! Het is iets fictief wat door Braks bedacht is en uit de lucht gegrepen het enige waar Europese unie om vraagt is zuiver opervlakte water
Dus met zijn alle op 170 kilo N per hectare zitten en je hebt al dat gezeur niet er vloeit geen geld uit de landbouw en je bouwt je eigenvermogen meer op en je verdient makelijker je boterham (minder melk hogere melkprijs)
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden