Inside: Melk & Voer

Franse melk zet druk op de spotmarkt

28 Januari 2016 - Herma van den Pol

Franse agrarische ondernemers voeren actie voor een hogere prijs en willen af van concurrentie van over de grens. Tegelijk is het juist de Franse melk die druk begint uit te oefenen op de versmarkt. Boerenbusiness Melk analyseert de spotmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In week 2 leverden Duitse melkveehouders weer 0,4 procent meer melk af. Een plus van 3,5 procent in vergelijking met een jaar eerder. In Frankrijk bevindt de aanvoer zich nog onder de lijn van een jaar eerder. 

20

euro

voor Nederlandse melk 

In Nederland pakt de aanvoer in vergelijking met een week eerder ietsje lager uit. Sowieso is de druk iets van de ketel op de markt voor rauwe melk. Zo wordt er onder meer verwezen naar verwerking die er bijgekomen is, maar ook de premie van FrieslandCampina heeft zijn weerslag.  

Toch worstelt de markt met de verwaarding van al de melk die melkveehouders leveren. De beste combinatie voor nu lijkt de combinatie room en magere melkpoeder. Bij kaas wordt al gesproken van een prijs van 1,80 euro, waar tegen de folie niet verkocht wordt. Druk komt er uit Nederland, in Duitsland lijkt de markt iets relaxter. Voor volle melkpoeder ontbreken kopers, waardoor er bijna maar één optie overblijft. 

Toch pakt magere melkconcentraat deze week door naar 1.150 euro per ton droge stof af fabriek. Er worden zelfs nog prijzen genoemd die boven dit niveau liggen. 

In de room gaat het beduidend minder goed. Het hogere aanbod zet de onderkant van de markt op 2,95 euro per kg bij een bovenkant van 3 euro per kg af fabriek. 

De markt voor Nederlandse melk laat nog altijd een grote spreiding zien. Veel hangt af van het verkoopmoment. Gemiddeld blijft de prijs stabiel op 20 euro. Dit bij een onderkant van 18 euro en een bovenkant van 22 euro. 

In Duitsland ondervinden ze hinder van product uit Franse hoek. Het zet de prijs in het zuiden van Duitsland omlaag tot 18 euro per 100 kg melk, bij 4,4 procent. Dit door het aanbod van Frans product in Duitsland, maar ook door de concurrentie die Frankrijk oplevert in Italië. In het noorden doet de prijs een klein stapje terug tot een prijs van 17,50 euro per 100 kg melk. 

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden